Vești bune pentru românii care locuiesc în Italia. Guvernul anunță creșterea pensiilor începând de luna viitoare

Vești bune pentru românii care locuiesc în Italia. Guvernul anunță creșterea pensiilor începând de luna viitoare
Foto simbol: Pixabay

Vești bune pentru românii care trăiesc în Italia! Guvernul a anunțat că va implementa o majorare a pensiilor pentru persoanele în vârstă de peste 75 de ani. Această majorare va fi de 6,4% pentru cei de peste 75 de ani și de 1,5% pentru ceilalți pensionari. Astfel, în 2023, pensiile minime pentru cei care au depășit vârsta de referință de 75 de ani vor crește de la 563,74 euro la 599,82 euro, în timp ce ceilalți pensionari vor primi o creștere la 572,20 euro.

Efort financiar considerabil pentru majorările pensiilor în Italia

Guvernul italian se confruntă cu un efort financiar considerabil de aproximativ 400 de milioane de euro din cauza acestor majorări și se preconizează că acestea vor intra în vigoare începând cu 1 ianuarie. Asta înseamnă că în luna iulie, pe lângă majorarea pensiilor, pensionarii vor primi și șase luni de restanțe, reprezentând sumele restante datorate pentru perioada ianuarie-iunie. În plus, pentru anul 2024, guvernul ia în considerare o altă mărire a pensiilor, scrie stiridiaspora.ro.

Parlamentul urmează să voteze o moțiune care solicită Executivului să crească pensiile minime la suma de o mie de euro până la sfârșitul legislaturii, programat pentru 2027. Această propunere reprezintă o dorință veche a partidului Forza Italia, având la bază inițiativa lui Silvio Berlusconi. Cu toate acestea, implementarea acestei măsuri presupune o necesitate financiară considerabilă, estimată la miliarde de euro, pentru a asigura creșterea tuturor pensiilor existente.

Planul Guvernului pentru 2024

În vederea acestui obiectiv, Guvernul Italiei elaborează un plan care propune o creștere treptată, cu o majorare semnificativă începând din 2024. Este important de menționat că toate creșterile stabilite pentru acest an sunt temporare și nu definitive. Din 2024, acestea vor fi eliminate și în locul lor va fi aplicată o creștere procentuală fixă de 2,7%, indiferent de vârsta beneficiarilor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`