Tratamentul la care sunt supuse femeile și fetele afgane din partea regimului taliban ar putea fi calificat ca fiind „apartheid de gen”

Tratamentul la care sunt supuse femeile și fetele afgane din partea regimului taliban ar putea fi calificat ca fiind „apartheid de gen”
Foto: captură video

Drepturile femeilor și fetelor afgane sunt în continuare încălcate de autoritățile de facto de la Kabul, motiv pentru care tratamentul acestora venit din partea regimului taliban ar putea fi calificat drept „apartheid de gen”, potrivit Reuters.

Modul în care talibanii tratează femeile afgane, calificat drept „apartheid de gen”

Raportorul special al ONU pentru drepturile omului în Afganistan, Richard Bennett, declară că: „Discriminarea instituţionalizată, sistematică şi gravă împotriva femeilor şi fetelor se află în centrul ideologiei şi regimului talibane, ceea ce dă naştere temerilor că talibanii ar putea responsabili pentru apartheid de gen”.

Apartheidul de gen este definit de ONU ca fiind „discriminare sexuală socială și economică împotriva indivizilor din cauza sexului sau genului lor”.

„Am evidenţiat nevoia de examinare sporită a apartheidului de gen, care în prezent nu este, dar ar putea deveni, o infracţiune internaţională”, a declarat Bennett în faţa presei, potrivit Agrepres.

Administrația de la Kabul aplică legile islamice acuzând Națiunile Unite și instituțiile occidentale de „propagandă”, potrivit unui purtător de cuvânt al talibanilor.

„Raportul lui Richard Bennett asupra situaţiei din Afganistan este parte din această propagandă, care nu reflectă realitatea”, a spus purtătorul de cuvânt taliban Zabihullah Mujahid.

După preluarea puterii la Kabul în august 2021, talibanii au limitat foarte mult drepturile femeilor în Afganistan, printre care și dreptul la educație.

Acoperind perioada iulie-decembrie 2022, Bennett susține că tratamentul la care talibanii supun femeile afgane „poate fi considerat persecuție pe motive de gen, o infracțiune contra umanității”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie
21:22 - O țară din Europa a reintrodus serviciul militar obligatoriu. Cât timp vor dura stagiile militare
21:13 - Reacția lui Cristi Danileț, după ce judecătoarele au anulat condamnarea de 13 ani și 8 luni de închisoare a lui Mario Iorgulescu: “Nu am nicio îndoială că …”