Armata ucraineană „avansează treptat, dar sigur”. În total, armata ucraineană a recucerit mai mult de 100 de kilometri pătrați într-o săptămână de lupte violente

Armata ucraineană „avansează treptat, dar sigur. În total, armata ucraineană a recucerit mai mult de 100 de kilometri pătrați într-o săptămână de lupte violente
Sursă foto: Hepta - Ukrinform/dpa

Kievul a raportat joi progrese în noua sa contraofensivă lansată, în ciuda rezistenței puternice din partea trupelor ruse. Ministrul adjunct al apărării ucrainean, Ganna Malyar, a spus într-un briefing: Există un avans treptat, dar constant al forțelor armate. În același timp, inamicul ridică o rezistență puternică [pe frontul de sud], potrivit The Guardian.

În jurul primului punct fierbinte vizat: Bakhmut, „inamicul strânge rezerve suplimentare și încearcă din toate puterile să împiedice înaintarea forțelor ucrainene”, potrivit AFP.

Totuși, Malyar a raportat un avans de peste trei kilometri (1,8 mile) în zona Bakhmut.

Oleksiy Gromov, de la personalul general al forțelor armate ucrainene, a declarat că forțele ucrainene au recucerit șapte așezări și peste 100 de kilometri pătrați de teritoriu.

Rusia susține că a respins toate atacurile ucrainene.

Șeful ONU a vizitat joi cea mai mare centrală atomică din Europa, în sudul Ucrainei, unde barajul Kakhovka a explodat la începutul acestei luni.

Vizita a fost anunțată de compania națională de energie nucleară a Ucrainei, Energoatom, într-o postare Telegram.

Rafael Mariano Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, s-a întâlnit marți la Kiev cu președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy pentru a discuta preocupările legate de centrala nucleară Zaporizhzhia ocupată de Rusia.

AIEA și-a exprimat în mod repetat alarma cu privire la instalație, care a fost prinsă în mod repetat de focul încrucișat de când Rusia și-a lansat războiul împotriva Ucrainei în februarie 2022 și a confiscat instalația la scurt timp după.

Cele șase reactoare ale centralei au fost închise de luni de zile, dar încă are nevoie de energie și personal calificat pentru a opera sisteme de răcire esențiale și alte caracteristici de siguranță.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:42 - România, pe primul loc în UE la decese provocate de boli care pot fi tratate. Care sunt principalele cauze
22:39 - Nicu Sârghea, toboșarul formației Vunk, a murit la doar 48 de ani. Mesajul trupei
22:30 - Drulă: Românii și-au pierdut încrederea în politicieni și din cauza lui Iohannis / Pentru restabilirea democrației, e normal să avem alegeri prezidențiale / Ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni e o lovitură dată democrației (VIDEO)
22:17 - Cauza morții studentei care a murit în tramvai, în Iași. „Era de nota zece la absolut toate materiile”
22:09 - Decorațiunile de Crăciun care ne pot pune viața în pericol. Riscurile sunt mai mari la copii și animalele de companie
22:05 - Ionel Bogdan (PNL), replică pentru Călin Georgescu după decizia de aderare la Schengen: Doar vine cu tot felul de teoriii pe care le vinde pe ici, pe colo, fără să știe cu adevărat realitatea și ce se întâmplă cu adevărat în mediul rural (VIDEO)
21:53 - Tânără plimbată în lesă în cadrul unei gale în care bărbați luptă cu femei. Organizatorul: „Păi așa am făcut și eu cu soția, toate iubitele mele” / Fata: „Nu m-am simțit înjosită deloc”
21:41 - Bogdan Paraschiv, după aderarea deplină a României la Schengen: Ar trebui să se pună pe umerii Guvernului României o presiune mai mare prin asumarea unor investiții și mai mari în rețeaua de autostrăzi necesară (VIDEO)
21:34 - Accident grav la ieșirea din Ploiești. Nouă persoane au ajuns la spital
21:29 - Alimentele nesănătoase, interzise în unitățile de învățământ. Ce au și ce nu au voie elevii să mănânce