9 plaje sălbatice ale Mării Negre, din Bulgaria, pe care nu trebuie să le ratezi în 2023: De la Golful Ursului la binecunoscutul deja Krapets

9 plaje sălbatice ale Mării Negre, din Bulgaria, pe care nu trebuie să le ratezi în 2023: De la Golful Ursului la binecunoscutul deja Krapets

Bulgaria este una dintre principalele destinații turistice de plajă din Europa, cu stațiuni importante precum Sunny Beach și Nisipurile de Aur și orașe de coastă romantice precum vechiul Nesebar și istoricul Sozopol.

Și, deși o mare parte din coasta Bulgariei a fost urbanizată și adaptată pentru turismul de masă, pe țărmul Mării Negre au rămas încă multe plaje cu nisip curat și locuri de o frumusețe naturală nealterată.

Acolo unde muntele întâlnește marea: Irakli

La câțiva kilometri la sud de Obzor, lângă Emona, Irakli este un loc preferat de hipioți și alți tineri cu vederi alternative.

sursă foto: captură YT

În zilele noastre, oricine respectă natura este binevenit pe această plajă de nisip virgină, iar camparea acolo timp de săptămâni întregi este o activitate obișnuită în timpul verii. Irakli este adesea vizitată de nudiști, iar scufundarea în pielea goală este încurajată.

Irakli se află chiar lângă Capul Emine, cel mai estic punct al Munților Balcani.

Protejat de stânci: Silistar

Silistar este o zonă de coastă protejată situată în extremitatea sudică a coastei bulgare, la sud de Sinemorets și nu departe de granița cu Turcia. Cu frumoasa sa plajă, oarecum în afara traseelor bătute, Silistar este cel mai bine păstrat secret al locuitorilor din Burgas.

Situată într-un golfuleț liniștit din cadrul Parcului Natural Strandzha, Silistar a evitat construcțiile în masă și urbanizarea care s-au abătut asupra altor frumuseți de pe coasta bulgară.

sursă foto: captură YT

Silistar dispune de un camping liniștit, astfel încât vă puteți petrece noaptea la malul mării și vă puteți trezi pentru un răsărit de soare direct pe plajă.

Portul ultimilor pirați de la Marea Neagră: Kara Dere

Situată chiar la nord de Munții Balcani, Kara Dere este o parcelă neatinsă de coastă nisipoasă. Kara Dere a fost mult timp locuită de un mic grup de pescari proscriși care își spun „pirați” și care se ocupă cu activități dubioase – devenite celebre prin documentarul hilar Ultimii pirați ai Mării Negre.

sursă foto: captură YT

Dar nu vă speriați de „pirați”, care, în cea mai mare parte, se țin deoparte și îi lasă în pace pe turiștii iubitori de natură pe tot parcursul verii.

Plaja legendară din Kara Dere are o lungime de câțiva kilometri și găzduiește în mod obișnuit sute de corturi. Condițiile mării sunt extraordinare pentru o baie plăcută și permit chiar și surfingul.

Golful Ursului: Arkutino

Arkutino, o plajă imensă și remarcabil de diversă, se află la nord de gura superbă a râului Ropotamo, între mlaștina Arkutino și mare.

Denumită după cuvântul grecesc pentru „urs”, această zonă sălbatică a Mării Negre prezintă dune de nisip uimitoare, crini de nisip înfloriți și o priveliște incredibilă spre mica Insulă a Șerpilor, chiar în largul țărmului.

sursă foto: captură YT

Micuța insulă din largul Arkutino se mândrește cu singura colonie de cactuși sălbatici din Bulgaria, plantată la ordinul regal în anii 1930.

Arkutino este o zonă în care se poate purta îmbrăcăminte, așa că, dacă vă place nudismul, atunci acesta este un motiv în plus pentru a face o vizită.

Camping pe o plajă sălbatică: Pasha Dere

O plajă sălbatică situată la sud de capitala de coastă a Bulgariei, Pasha Dere este un loc preferat de cetățenii din Varna.

Litoralul larg de nisip de la Pasha Dere este lipsit în întregime de orice intervenție umană. Și nu este o surpriză, deoarece această oază de plajă este accesibilă doar printr-un drum îngust, parțial neasfaltat.

Pasha Dere este vizitată de mulți tineri care preferă împrejurimile sale calme și relaxante în locul plajelor „mainstream” mai aglomerate.

Este, de asemenea, o locație populară de camping și dispune de o plajă pentru nudiști. Și chiar în apropiere se află Chernomorets, o altă zonă de coastă în mare parte imaculată, cu țărmuri stâncoase abrupte, presărate cu mici plaje de nisip.

Perla nordului: Krapets

Situat în cea mai nordică parte a țărmului bulgăresc al Mării Negre, Krapets este ultimul sat de coastă înainte de granița cu România. Iar plaja virgină de kilometri lungime a lui Krapets este, fără îndoială, una dintre cele mai bune și mai lungi din zonă.

Un mic sat de pescari la nord de Capul Shabla, cu farul său pitoresc, și la sud-est de lacul Durankulak, Krapets se mândrește cu o coastă liniștită și întinsă de nisip, cu un fund de mare moale și plăcut.

De cealaltă parte a Lagunei Vulpii: Alepu

Amplasată între mare și laguna mlăștinoasă cu același nume, Alepu este o plajă sălbatică la sud de Sozopol. Numele zonei înseamnă „vulpe” în greacă, deși este foarte puțin probabil să vedeți vreo vulpe – doar o coastă îndelungată și curată, cu dune înalte care o separă de lagună.

sursă foto: captură YT

Alepu este situat în mod convenabil chiar lângă drumul principal de coastă, așa că nu prea aveți cum să îl ratați.

Trebuie doar să parcați mașina și să coborâți pentru a vă bucura de plajă.

Defileu îngust pe malul mării: Bolata

Deși nu este chiar sălbatică, deoarece include unele infrastructuri tipice plajelor turistice, Bolata este o plajă uimitoare lângă un golfuleț înconjurat de roci mari de calcar roșu. Făcând parte din rezervația Cape Kaliakra, Bolata este singura plajă naturală de nisip din această zonă stâncoasă spectaculoasă.

Rocile roșii din jurul Bolata sunt pline de peșteri, care dezvăluie urme ale unor așezări umane antice, iar în vârful stâncilor se află o unitate militară dezafectată.

sursă foto: captură YT

Dacă sunteți fan al scufundărilor, atunci acesta e locul potrivit, deoarece Bolata este unul dintre cele mai importante puncte de snorkelling și scufundări din Bulgaria.

Jungla impenetrabilă: Kamchia și Shkorpilovtsi

Rezervația biosferei Kamchia este una dintre cele mai unice locații de la Marea Neagră. O zonă umedă, asemănătoare cu o junglă, formată din păduri aluvionare de luncă, care înconjoară gura râului Kamchia, acest loc este la fel de sălbatic ca întreaga coastă bulgară. O croazieră cu barca pe râu până la mare este o experiență cu adevărat memorabilă.

În mod remarcabil, pe măsură ce ajungeți pe coastă, jungla impenetrabilă lasă loc plajelor aurii din Shkorpilovtsi și Kamchia.

Cu cei 12 kilometri de nisip, plaja din Shkorpilovtsi este una dintre cele mai lungi din Bulgaria și, după multe păreri, satul oferă cea mai accesibilă vacanță pe plajă din Bulgaria.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`