2023 s-ar putea să fie cel mai fierbinte an de până acum și încă nici n-a apărut El Nino, fenomenul care va încinge Pământul și mai mult

2023 s-ar putea să fie cel mai fierbinte an de până acum și încă nici n-a apărut El Nino, fenomenul care va încinge Pământul și mai mult
sursă foto: captură YT

Primele date arată că temperaturile din iunie au atins maxime recorduri înainte de apariția fenomenului El Niño, despre care experții spun că va avea un efect semnificativ de încălzire.

Temperaturile foarte ridicate din luna iunie sunt un semn de rău augur

Există, de asemenea, o mare probabilitate ca temperatura medie să depășească 1,5C (2,7F) față de perioada preindustrială, un prag cheie convenit de guverne, prag la care valurile de căldură, secetele, inundațiile și alte efecte climatice se agravează semnificativ.

Temperaturile globale au accelerat până la niveluri record în această lună, un semn de rău augur în criza climatică înaintea apariției El Niño care ar putea fac ca 2023 să fie cel mai fierbinte an înregistrat vreodată.

Temperaturile medii globale înregistrate până în prezent în luna iunie sunt cu aproape 1C (1,8F) peste nivelurile înregistrate anterior pentru aceeași lună, începând cu 1979.

Oamenii de știință din domeniul climei spun că urmează un model de grăbire a încălzirii globale care ar putea face ca acest an să fie numit cel mai cald înregistrat vreodată, depășind anul 2016.

El Niño va încălzi Pământul și mai tare

Condițiile de încălzire globală pe termen lung cauzate de arderea combustibililor fosili vor primi probabil un nou de căldură prin intermediul El Niño, un fenomen care se repetă în mod natural, făcând ca secțiuni ale Oceanului Pacific să se încălzească și provocând de obicei o creștere a temperaturilor în întreaga lume.

Săptămâna trecută, Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (Noaa) a declarat că condițiile El Niño sunt acum prezente și se vor „întări treptat” până la începutul anului viitor.

Mika Rantanen, un meteorolog finlandez, a declarat că vârful de căldură de până acum în această lună este „extraordinar” și că este „destul de sigur” că va duce la o lună iunie cu o căldură record.

În acest an au fost deja înregistrate valuri de căldură record și severe care au afectat locuri din Puerto Rico, Siberia și Spania, în timp ce căldura toridă din Canada a contribuit la declanșarea unor incendii uriașe care au acoperit cerul de deasupra New York-ului și Washingtonului cu fum toxic săptămâna trecută.

Indiferent dacă anul 2023 se va încheia ca fiind cel mai cald înregistrat vreodată, oamenii de știință avertizează că impactul tot mai mare al crizei climatice este acum extrem de evident și nu va fi încetinit până când emisiile de gaze cu efect de seră nu vor fi reduse în mod radical.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`