Imaginea dezastrului pe care îl lasă în urmă Lucian Bode la MAI: Cum a căutat-o poliția timp de o lună pe fetița ucisă și ascunsă într-o canapea, fără să mediatizeze cazul de dispariție. Tatăl: „Era viața mea. Lumina ochilor mei”

Imaginea dezastrului pe care îl lasă în urmă Lucian Bode la MAI: Cum a căutat-o poliția timp de o lună pe fetița ucisă și ascunsă într-o canapea, fără să mediatizeze cazul de dispariție. Tatăl: „Era viața mea. Lumina ochilor mei”

Noi detalii cutremurătoare despre crima din Sectorul 4 al Capitalei aduce din nou în discuție dezastrul pe care îl lasă în urmă fostul ministru de Interne, Lucian Bode. Sub mandatul său, incompetența pare să fi atins punctul culminant, căci polițiștii nu au fost capabili timp de o lună să o găsească pe Ana Maria Constantin, ucisă cu sânge rece, deși tatăl ei a anunțat dispariția.

La fel ca în cazul Caracal, când polițiștii nu au fost în stare să o găsească la timp pe Alexandra, adolescenta de 15 ani, care, după ce a sunat la 112, a așteptat zadarnic să fie salvată, Ana Maria Constantin a fost căutată o lună, fără ca polițiștii lui Lucian Bode să dea de ea.

Ana Maria Constantin avea 12 ani și a dispărut în București. O lună a căutat-o poliţia, fără să dea de ea. Ana Maria a fost ucisă, iar cadavrul ei a fost descoperit, din întâmplare, într-o sufragerie de la parterul unui bloc din Capitală.

Ana Maria Constantin a murit, după ce mama ei a luat-o să locuiască cu ea și cu concubinul său

Tatăl fetiței ucise, Vasile Constantin, a stat de vorbă cu reporterii Libertatea despre cum a cerut ajutorul autorităților, după ce fiica sa, în vârstă de 12 ani, a dispărut. El și mama fetiței, Simona Monica Iftimovici, aveau custodia comună a copilei, potrivit deciziei Tribunalului București.

Tatăl declară că programul de vizite stabilit de instanță nu era respectat „absolut deloc”, deoarece mama „era mai mereu plecată din țară”.

Vasile Constantin mai spune că femeia nu a achitat niciodată pensia alimentară pentru fiica ei, „spunea că n-are posibilitate, că lucrează la negru.

Dar i-a trimis bani, de câteva ori, din afară, pe numele meu. Câte 100 de euro, pentru un trening, pentru adidași. Ultima dată i-a trimis 200 de euro (…) Mama ei nici la botezul fetiţei n-a fost, eu am făcut toate pregătirile”, mărturisește tatăl.

„Iar de la vârsta de 5 ani, nu s-a mai interesat de ea. Eu am prins mâna copilului și am crescut-o singur, era viața mea. Lumina ochilor mei”.

Anul acesta, în aprilie, Monica Iftimovici a luat-o pe fetiţă la ea: „Maică-sa a sunat-o după 7 aprilie, că a venit în țară. O suna direct pe ea. Telefonul fetei era scăpat pe jos şi nu mai ținea bateria. Maică-sa i-a promis că-i ia telefon, iar fetița s-a dus. Și-a făcut bagajul, două sacoșe de lucruri.

Și i-am zis: «Tati, nu-mi dai și mie un punct de reper?», «Ți-l dau la telefon», mi-a zis și a zâmbit. Se grăbea să plece. Ar fi trebuit să stea la maică-sa o săptămână, două. Până după Paști”.

Vasile Constantin mai spune că fiica sa i-a povestit că, atunci când stătea la mamă, concubinul acesteia, Marcel Şerbuc, o supraveghea când ea vorbea la telefon. „Când a ajuns la maică-sa, fetița m-a sunat și mi-a zis că e în zona Luica (din București – n.r.).

Vorbeam cu ea la telefon, de câteva ori pe zi. Și a venit și o dată aici, în colțul străzii, să-i dau 15 lei, de înghețată și suc. Pe 11 aprilie (anchetatorii spun că era 9 aprilie – n.r.). Apoi m-a sunat, pe la ora 7.00 seara, în aceeași zi. Atunci am vorbit ultima oară cu ea”.

Din ziua de 11 aprilie, tatăl n-a mai reușit să ia legătura cu fetița

S-a gândit întâi că ea nu-i poate răspunde, din cauza telefonului defect. O vreme, Vasile Constantin a aşteptat veşti de la mama fostei concubine, bunica fetiței. Apoi, văzând că nu-şi poate găsi copila de unul singur, s-a dus să reclame la Poliție dispariția ei.

„Pe 3 mai, am mers la Secția 24 de Poliție. Când am ajuns acolo, ofițerul de serviciu a chemat un alt polițist. La ușă m-au ținut ca pe un cățeluș. Au zis că «nu e de competența noastră». Dacă nu e de competența lor, unde pot să mă duc?

Eu locuiesc în sectorul 5, «cum nu e de competența voastră? Nu-mi luați nicio declarație, nu-mi luați nimic?». «Nu.» M-au trimis la Criminalistică (Serviciul de Investigații Criminale Poliția Sector 5 – n.r.), pe Mihai Vodă, chiar lângă pompieri. Mi-au scris adresa pe un cartonaș”, povestește tatăl.

„La Criminalistică”, îşi aminteşte Vasile Constantin, m-au audiat, apoi m-au pus de-am iscălit ce-au scris ei. Nu mi-a dat nici un bon de înregistrare, nimic. Doar am semnat”.

După cazul Caracal, Ministerul Afacerilor Interne a anunţat că va modifica procedurile de căutare a copiilor dispăruţi

Dispariţia fiicei lui n-a fost mediatizată nici prin comunicatele poliţiei, nici pe site-ul IGPR în secțiunea de copii dispăruți, nici prin mesaje de tip Ro-Alert. După cazul Caracal, Ministerul Afacerilor Interne a anunţat că va modifica procedurile de căutare a copiilor dispăruţi.

Atunci când este sesizată dispariţia unui copil, părintelui acestuia i se cere acordul cu privire la mediatizarea cazului. Surse din poliţie au precizat, pentru Libertatea, că Vasile Constantin nu a vrut să-şi dea acest acord. „Nu m-au întrebat așa ceva”, spune bărbatul.

„Eu n-am completat nicio sesizare, poliţistul a făcut asta. Şi nu mi-a dat nici să citesc, a vrut doar semnătura. Plângeam și nu mai puteam respira. Mă întrebau dacă am nevoie de apă”.

Conform datelor din anchetă, Ana Maria a fost ucisă pe 11 aprilie. Şi, vreme de 8 săptămâni, corpul ei a rămas ascuns, în lada unei canapele din apartamentul închiriat de concubin în zona Luica.

Ilie Marcel Șerbuc, concubinul mamei, este principalul suspect în acest caz. Bărbatul a fost prins pe 10 iunie, în Țările de Jos.

Referindu-se la acest caz, ministrul de interne, de la acea dată, Lucian Bode, declara, pe 7 iunie: „Ne dorim ca polițiștii să acționeze prompt să protejeze cetățenii și să îi salveze, dar, pentru a putea face asta, au nevoie de instrumente, precum dotări, echipamente, condiții de muncă și un nivel de salarizare corespunzător. Având toate acestea, polițiștii vor putea acționa mai prompt”.

Despre modul în care au acționat polițiștii pentru găsirea Anei Maria, Lucian Bode a precizat că „activitățile polițienești premergătoare deschiderii dosarului penal sunt parte a dosarului penal. Acesta este motivul pentru care Poliția Capitalei nu vă poate da detalii vizavi de ce a făcut înaintea de deschiderea dosarului. Dar fiţi convinşi că toate acestea vor fi lămurite”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`