Sinagoga din Constanța renaște din ruine / Templul secular israelit va fi reabilitat, în sfârșit

Sinagoga din Constanța renaște din ruine / Templul secular israelit va fi reabilitat, în sfârșit
Sursa foto: Captură YouTube

Sinagoga din Constanța revine la viață mulțumită unei investiții de 1,5 milioane de euro pe care o face Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației prin Compania Națională de Investiții, relatează Adevărul.ro.

Contractul a fost semnat pe 12 iunie

Anunțul a fost făcut de Silviu Vexler, deputatul minorității evreiești din România, care a dat vestea semnării contractului la 12 iunie.

„Unul dintre cele mai frumoase și emblematice lăcășuri de cult iudaic din România, cu o poveste fascinantă și un adevărat simbol al municipiului Constanța este salvat și va reveni la viață, urmând să fie redat atât evreilor din România, cât și întregii societăți. Nouă ani de eforturi susținute, chiar și atunci când totul părea fără speranță. Zeci de drumuri la Constanța. Sute de discuții cu președintele Comunității Evreilor din Constanță, domnul Sorin Lucian Ionescu, colegul meu și principalul partener în acest proiect, care a rezistat și nu și-a pierdut încrederea. Mii de documente. Încercări repetate care au eșuat. O speranță care a devenit astăzi realitate“, a scris deputatul pe Facebook.

O istorie fascinantă

Templul israelit, ridicat în 1911, și aflat pe strada C.A.Rosetti din Constanța, este de-o vârstă cu Cazinoul din Constanța. Este unul dintre cele mai frumoase temple din România și a început să se degradeze în urmă cu două decenii. „Din cauza unei spărturi în acoperiș, care a fost neglijată și din cauza căreia tot acoperișul s-a prăbușit la un moment dat, s-a ajuns aici” a mai afirmat Ionescu.

În timpul războiului, aici a fost depozit miltar german de armament. Expertiza a stabilit că trebuie să se facă o reabilitare a structurii, prin injectări cu mortar a fisurilor existente în pereţi, bolţi şi arce. După finalizarea acestor lucrări, vor fi făcute demersuri pentru a include clădirea cu o arhitectură deosebită, pe Lista Monumentelor Istorice, ceea ce va face din sinagogă un punct de atracție pentru turiști, scrie sursa citată.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`