Gl. (r) Virgil Bălăceanu, despre Air Defender 2023: Este un exercițiu absolut necesar. Se desfășoară sub Articolul 5, amenințarea este clară, vine dinspre Federația Rusă (VIDEO)

Gl. (r) Virgil Bălăceanu, despre Air Defender 2023: Este un exercițiu absolut necesar. Se desfășoară sub Articolul 5, amenințarea este clară, vine dinspre Federația Rusă (VIDEO)
Foto: Facebook @ Virgil Bălăceanu

Air Defender 2023 este un exercițiu absolut necesar pentru că este legat de capacitatea de stare operativă a forțelor aeriene ale NATO pentru situații de criză, a declarat gl. (r) Virgil Bălăceanu, miercuri, pe B1 TV, la „Politica Zilei” cu Ioana Constantin.

Gl. (r) Virgil Bălăceanu, pe B1 TV, despre Air Defender 2023

„Air Defender 2023 are un specific, este o inițiativă a Germaniei. Nu trebuie să ne surprindă, Germania gândind din ce în ce mai mult la problemele de apărare, Germania având probleme serioase privitoare la starea de operativitate a tehnicii, programele de înzestrare ș.a.m.d. Mai mult decât atât, nu este numai inițiativa Germaniei. Întreg exercițiul este condus de Bundeswehr, de forțele aeriene germane, chiar dacă din cele 250 de aeronave participante 100 vin din Statele Unite (…). Majoritatea zborurilor se desfășoară pe teritoriul Germaniei, într-o anumită măsură al Franței, Țările de Jos și, sigur, și în zona de est”, a declarat Virgil Bălăceanu.

„România participă mai mult simbolic, cu un C-27 Spartan. Pe de altă parte, a ajuns pe „Mihail Kogălniceanu” un bombardier B-1 Lancer american, pe tipul de misiune out and back, adică se participă la misiune, după care se înapoiază din nou spre bazele aeriene fie din Germania, fie chiar din Statele Unite”, a continuat el.

„Este un exercițiu absolut necesar pentru că este legat de capacitatea de stare operativă a forțelor aeriene ale NATO pentru situații de criză, dar, dacă ne uităm la modul în care este conceput exercițiul, acțiunile care în mod sigur vizează granița de est, flancul de nord-est și de sud-est, să sperăm că nu îl vizează iarăși disproporționat (…), înseamnă asigurarea condițiilor de dislocare rapidă, posibilitatea de intervenție din interiorul teritoriului european”, a explicat generalul.

„Sub Articolul 5 se desfășoară exercițiul, amenințarea este clară, vine dinspre Federația Rusă. Așa vom trăi de acum înainte, nu avem încotro, un război în care este implicată Federația Rusă nu se întrevede a se termina atât de repede, dar asta nu înseamnă că este un exercițiu de pregătire a unui viitor conflict între NATO și Federația Rusă, dimpotrivă. Element de apărare și de descurajare”, a mai spus Virgil Bălăceanu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`