Cât timp mai poți consuma ouăle, laptele și carnea după data de expirare?

Cât timp mai poți consuma ouăle, laptele și carnea după data de expirare?
Foto: Pixabey

Există numeroase alimente care pot fi consumate în siguranță pentru o perioadă considerabilă de timp, chiar și după ce au depășit data de expirare indicată. Dacă sunt păstrate în condiții optime de temperatură și umiditate, unele produse pot fi consumate timp de câteva luni.

Consumul produselor perisabile după data de expirare

Mulți oameni nu sunt conștienți că unele produse perisabile, precum ouăle, laptele sau carnea, pot fi consumate și după ce au trecut de data de expirare. Cu toate acestea, există câteva condiții importante în acest sens.

Producătorii sunt obligați conform legislației locale să respecte anumite termene, pentru care își asumă responsabilitatea. Aceste termene se referă la perioada în care compania producătoare poate fi trasă la răspundere legal în cazul nerespectării standardelor de calitate. Totuși, perioada de valabilitate a unui produs se referă strict la intervalul de timp în care acesta poate fi comercializat în siguranță și eficient. După expirarea perioadei de valabilitate, este necesară retragerea produsului de pe piață, scrie newsweek.

Această situație nu implică în mod necesar faptul că produsul este alterat sau că și-a pierdut din calitate, atâta timp cât este ținut în ambalajul original, care trebuie să fie intact și fără semne de deteriorare, și a fost depozitat corespunzător (în frigider, congelator etc.).

Mai mult decât atât, dacă produsul este păstrat în condiții speciale, diferite de cele recomandate de producător, perioada de siguranță alimentară poate fi prelungită. Totuși, trebuie să avem în vedere faptul că dacă ambalajul este deteriorat sau dacă nu este păstrat corespunzător, acesta poate deveni inutilizabil chiar și în timpul perioadei de garanție.

Există trei tipuri de produse care pot fi consumate în siguranță după expirarea termenului de valabilitate:

  • Proaspete: Pot fi consumate cu câteva zile în plus.
  • Congelate: Pot fi păstrate în congelator pentru săptămâni sau luni în plus.
  • Conservate sau uscate: Pot fi consumate timp de luni sau chiar ani în plus.

Cum prelungești durata de valabilitate a laptelui

Laptele proaspăt sau dulce are o durată de valabilitate limitată, de doar câteva zile. Cu toate acestea, chiar și după data de expirare, laptele poate fi încă utilizat dacă a fost păstrat nedeschis în ambalajul original.

Pentru a verifica dacă laptele poate fi consumat în continuare, poți încălzi o lingură de lapte deasupra unei flăcări (cum ar fi aragazul, o brichetă sau o lumânare). Dacă laptele nu prezintă semne de coagulare sau separare, atunci este sigur de consumat. În plus, dacă vrei să prelungești și mai mult durata de valabilitate a laptelui, poți să îl fierbi.

Este destul de surprinzător că ouăle, aceste produse atât de delicate, pot fi consumate în siguranță chiar și după expirarea termenului de valabilitate de 30 de zile. Dacă ouăle sunt intacte și au fost depozitate la temperaturi scăzute, ele pot fi în continuare bune pentru consum chiar și după două săptămâni de la data de expirare.

Pentru a verifica dacă un ou este bun pentru consum, poți utiliza metoda următoare: umple un vas transparent cu apă rece, cum ar fi un pahar. Apoi, plasează oul în apă. Dacă oul se scufundă și rămâne pe fundul vasului, acesta poate fi utilizat în continuare. Dacă oul plutește sau se ridică de pe fundul vasului, este recomandat să îl arunci.

Cum să verifici prospetimea cărnii

Valabilitatea cărnii proaspete este un subiect sensibil. În general, carnea rezistă puţin după data de expirare, mai ales dacă a fost ambalată în vid şi păstrată la rece. Totuşi, carnea poate fi consumată atât timp cât nu este lipicioasă la atingere, nu prezintă decolorări şi nu emană un miros pronunțat de carne.

Ca idee generală, atât carnea cât şi peştele, atunci când sunt proaspete, nu au un miros specific de carne sau peşte. Mirosul specific se accentuează odată cu dezvoltarea bacteriilor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`