Au apărut informații conform cărora CIA a avertizat Ucraina să nu arunce în aer Nord Stream, deși oficial încă nu se știe cine e vinovat pentru atacurile asupra conductei

Au apărut informații conform cărora CIA a avertizat Ucraina să nu arunce în aer Nord Stream, deși oficial încă nu se știe cine e vinovat pentru atacurile asupra conductei
Foto: Captură video

CIA a avertizat Ucraina să nu distrugă Nord Stream cu câteva luni înainte de atacul asupra gazoductelor, după ce a primit un pont de la serviciile de informații militare olandeze, potrivit unor informații din presă.

CIA știa care e planul Ucrainei

Agenția olandeză de informații militare, MIVD, a primit informații despre un „atac iminent” asupra Nord Stream de la o sursă anonimă din Ucraina în iunie, cu trei luni înainte ca o serie de explozii subacvatice să lovească conductele în septembrie anul trecut, arată o investigație comună a unor instituții de presă olandeze și germane publicată marți.

Potrivit planului primit de MIVD, comandantul-șef al forțelor armate ucrainene, generalul Valeri Zaluzhni, era responsabil de operațiunea împotriva Nord Stream, care a implicat o mică echipă de scafandri care se deplasa pe o barcă cu vele și care ar fi trebuit să aibă loc la jumătatea lunii iunie 2022.

Serviciile de informații olandeze au informat apoi SUA, care au luat legătura cu Ucraina prin intermediul CIA pentru a-i avertiza pe ucraineni să nu-și ducă la bun sfârșit planul, se arată în rapoartele citate de Politico.

În septembrie anul trecut, gazoductele Nord Stream 1 și 2, care leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică, au fost ținta a două explozii în ceea ce a fost numit un act de sabotaj deliberat de către autoritățile suedeze și daneze.

Sursa Foto: Captură Video/ YT

Deși toată lumea s-a grăbit atunci să învinovățească Rusia pentru atentat, vinovatul nu a fost încă identificat.

Într-un interviu recent, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a negat orice implicare în atac.
„Sunt președinte și dau ordine în consecință”, a declarat Zelenski. „Ucraina nu a făcut nimic de acest gen. Nu aș acționa niciodată în acest fel”.

Suedia crede că cel târziu în toamnă va afla numele celui vinovat

Suedia speră să poată stabili cine se află în spatele sabotajului gazoductului Nord Stream până în toamnă, a declarat miercuri procurorul care conduce ancheta țării, citat de Reuters.

Mats Ljungqvist, procurorul care conduce ancheta suedeză, a declarat pentru Radio Suedia că s-a întâlnit cu procurorul german și că aceștia lucrează împreună, dar a refuzat să ofere mai multe detalii.

„Sper că, cel puțin în această toamnă, vom putea lua o decizie în ceea ce privește punerea sub acuzare, cel puțin aceasta este ambiția în momentul de față”, a declarat Ljungqvist pentru postul public de radio suedez SR.

sursă foto: captură YT

Germania a confirmat că anchetatorii săi au percheziționat în ianuarie o navă care ar fi putut fi folosită pentru a transporta explozibilii folosiți pentru a arunca în aer conductele. Presa germană a relatat că nava ar fi putut fi folosită de un mic grup ucrainean sau pro-ucrainean.

Ljungqvist a declarat pentru Reuters în aprilie că principalul scenariu este că în spatele atacului s-ar afla un stat sau un grup susținut de un stat.”Cred că această ipoteză a fost întărită pe parcursul anchetei”, a declarat el pentru SR.

Războiul din Ucraina a pus în centrul atenției politice dependența Europei de gazele naturale rusești, iar distrugerea conductelor Nord Stream a grăbit trecerea blocului la alți furnizori de energie.

Fostul președinte al Rusiei, Dmitri Medvedev a declarat miercuri, 14 iunie, că nu mai există „limite morale” care să împiedice Moscova să distrugă cablurile de comunicații submarine ale inamicilor săi, acuzând Occidentul că a fost complice în exploziile conductelor Nord Stream, transmite Reuters.

Foto: Hepta – Ekaterina Shtukina

Țările occidentale continuă să se împotrivească cu desăvârșire unei anchete internaționale transparente privind atacurile de sabotaj asupra conductelor Nord Stream, a declarat miercuri ministrul-consilier al Ambasadei Rusiei în SUA, Andrey Ledenev.

„De asemenea, este util să medităm asupra motivelor pentru care Occidentul refuză cu încăpățânare să lanseze o anchetă internațională transparentă și obiectivă sub auspiciile Consiliului de Securitate al ONU cu privire la atacurile teroriste din Marea Baltică.

Precum și pentru a clarifica rolul Statelor Unite în incidentul cu gazoductele, Washingtonul fiind principalul beneficiar al remodelării pieței energetice europene”, a spus el, adăugând că oficialii americani de rang înalt nici măcar nu au încercat vreodată să își ascundă poziția ostilă față de Nord Stream și au amenințat fără menajamente infrastructura de gaz a Rusiei, relatează TASS.

Între timp scurgerile de gaz metan din Mare Baltică amenință clima

Oamenii de știință se tem că metanul care se scurge din conductele Nord Stream sparte în Marea Baltică ar putea fi una dintre cele mai grave scurgeri de gaze naturale din toate timpurile și ar putea prezenta riscuri climatice semnificative.

Niciuna dintre cele două conducte Nord Stream sparte, care circulă între Rusia și Germania, nu era operațională, dar ambele conțineau gaze naturale. Acesta este format în cea mai mare parte din metan – un gaz cu efect de seră care este cea mai mare cauză a încălzirii climei după dioxidul de carbon.

Nord Stream 2, care trebuia să crească fluxul de gaz din Rusia către Germania, ar fi conținut 300 de milioane de metri cubi de gaz atunci când Berlinul a oprit procesul de certificare cu puțin timp înainte de războiul din Ucraina.

Numai acest volum s-ar traduce în 200.000 de tone de metan. Dacă ar scăpa tot, ar depăși cele 100.000 de tone de metan evacuate de explozia de la Aliso Canyon, cea mai mare scurgere de gaz din istoria SUA, care a avut loc în California în 2015, arată The Guardian.

„Are potențialul de a fi una dintre cele mai mari scurgeri de gaze din istorie”, a declarat Jasmin Cooper, cercetător asociat la departamentul de inginerie chimică al Imperial College din Londra.

Foto: Pixabay

„Riscurile climatice generate de scurgerea de metan sunt destul de mari. Metanul este un gaz cu efect de seră puternic, de 30 de ori mai puternic decât CO2 în 100 de ani și de peste 80 de ori mai puternic în 20 de ani.”

Profesorul Grant Allen, expert în știința Pământului și a mediului la Universitatea din Manchester, a declarat că este puțin probabil ca procesele naturale, care transformă cantități mici de metan în dioxid de carbon, să poată absorbi o mare parte din scurgere.

„Experiența mea științifică îmi spune că – în cazul unei mari explozii ca aceasta – metanul nu va avea timp să fie atenuat de natură. Așa că o proporție semnificativă va fi evacuată sub formă de gaz metan.”

Spre deosebire de o scurgere de petrol, gazul nu va avea un efect la fel de poluant asupra mediului marin, a declarat Allen. „Dar în ceea ce privește gazele cu efect de seră, este o emisie nesăbuită și inutilă în atmosferă”.

Agenția de mediu din Germania a declarat că nu existau mecanisme de reținere pe conductă, astfel încât întregul conținut se va scurge.

Agenția daneză pentru energie a declarat că gazoductele conțineau în total 778 de milioane de metri cubi de gaze naturale – echivalentul a 32% din emisiile anuale daneze de CO2.

Acesta este aproape dublu față de volumul estimat inițial de oamenii de știință. Acest lucru ar face să crească semnificativ estimările privind scurgerile de metan în atmosferă, de la 200.000 la peste 400.000 de tone.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:26 - Ilie Bolojan: Fără Ordonanța „trenuleț” intram în incapacitate de plată. Mai ales anul trecut am angajat cheltuieli mai mari decât ne-am permis ca țară (VIDEO)
23:59 - Bolojan: Cred că Antonescu e candidatul comun al coaliției și că aceste lucruri se vor clarifica și la PSD / Dacă nu se stabilește rapid un calendar electoral, probabilitatea să se țină alegerile înainte de Paște e foarte scăzută (VIDEO)
23:39 - Nicușor Dan spune că a comandat un sondaj: La intenția de vot, primul e Călin Georgescu – peste 40%
23:25 - Călin Georgescu se autointitulează „președintele ales al României” și dă dispoziții instituțiilor: Parlamentul să anuleze mandatul dictatorial al lui Iohannis, Parchetul să cerceteze fraudarea alegerilor de către PSD, PNL, Iohannis și CCR
23:05 - Vasile Dîncu (PSD): Crin Antonescu a fost un candidat de rezervă. Nu știm dacă mai este potrivit
22:44 - Marcel Ciolacu, prima reacție după ce Crin Antonescu și-a suspendat candidatura la prezidențiale
22:26 - Bolojan: Săptămâna care vine cred că e o perioadă potrivită să se stabilească acest calendar al prezidențialelor. Validarea candidaturii lui Crin Antonescu e corectă, toți liderii partidelor din coaliție ne-am asumat-o (VIDEO)
22:11 - Crin Antonescu: „Nu m-am retras, nu am abandonat, e o decizie pe care o aștept a acestor partide. Pe mine, așa cum s-a întâmplat întotdeauna, puteți conta” (VIDEO)
21:52 - Crin Antonescu, reacție „cu simpatie” la declarațiile lui Nicușor Dan: „A luat apărarea partidelor. M-am gândit: uite ce candidat bun ar fi fost pentru ei!” (VIDEO)
21:33 - Crin Antonescu: „Nu tremură inima în mine că voi fi sau nu candidat. Pentru asta, inima mea e de piatră” / Despre Călin Georgescu: „Asemenea bazaconii, grozăvii nu am mai văzut” (VIDEO)