Sud-africanii de la gosouthonline.co.za ne prezintă o altfel de analiză a conflictului sirian. Impletind seriozitatea cu umorul, jurnaliștii străini explică cine sunt personajele bune și care sunt cele rele, dar și rolul războiului din Siria.
Totul a pornit de la politica președintelui sirian Bashar al-Assad (care este rău). Acesta a împins josnicia până poporul nu a mai îndurat și s-a întoars împotriva lui, iar Rebelii (care sunt buni) au început să câștige (Uraaa!).
În timp, unii dintre rebeli au devenit imorali și s-au întors împotriva semenilor formând Statul Islamic (care este categoric rău), în vreme ce ceilalți au continuat să sprijine democrația (au rămas în continuare buni).
Faptele comise de militanții Statului Islamic (care sunt răi) i-au făcuat pe americani (care sunt buni) să bombardeze locațiile ISIS din Siria și să furnizeze arme rebelilor sirieni (care sunt buni) ca să poată lupta cu Assad (care este în continuare rău), ceea ce a fost bine.
Trebuie amintit că în nordul Siriei mai există un teritoriu separatist condus de kurzi, care vor și ei să lupte împotriva Statului Islamic (ceea ce este un lcuru bun), dar autoritățile turcești spun că acești kurzi sunt răi, așa că noi ceilalți trebuie să spunem că sunt răi chiar dacă în secret îi considerăm buni și le dăm arme ca să se lupte cu Statul Islamic (ceea ce este un lucru bun).
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, (care ste rău, pentru că a invadat Crimeea și Ucraina și a omorât oameni) a decis să-l susțina pe Assad (care este rău) în lupta contra ISIS (care sunt tot răi), ceea ce e oarecum un lucru bun.
Astfel, Putin (în continuare rău) crede că rebelii sirieni (care sunt buni) sunt tot răi, așa că îi bombardează în primul rând pe ei, spre nemulțumirea americanilor (care sunt buni), care sunt ocupați să trimită arme rebelilor (care de asemenea sunt buni).
Ianul (care erau răi, dar acum au acceptat să nu construiască nicio bombă nucleară pe care să o folosească pe Israel, deci sunt buni) intervine în acest conflict. Această țară trimite trupe pentru a-l ajuta pe Assad (în continuare rău), la fel ca rușii ( răi) care dețin acum în Siria infanterie și avioane militare.
Astfel, s-a format o coaliție din Assad (rău), Putin (foarte rău) și Iran (buni, dar într-un mod rău). Cei trei vor ataca Statul Islamic (care sunt răi), ceea ce este un lucru bun, dar și pe rebelii sirieni (care sunt buni), ceea ce este rău.
În această scenă intervin englezii (evident buni, cu excepția simpaticului domn Corbyn, care probabil este rău) și americanii (buni și ei). Aceștia l-ar ataca pe președintele Siriei (om rău), dar le este teamă să nu îl supere pe Putin (rău) și pe iranieni (buni, dar au fost răi). Și poate că americanii ar trebui acum să își dea seama că Assad nu este chiar atât de rău, dacă îl compară cu Statul Islamic (care este super-rău).
În contextul acesta, Assad (rău) se transformă, probabil, în bun, fiind mai bun ca Statul Islamic (să fim însă cinstiți: orice lucru prost este mai bun decât Statul Islamic, deci nu suntem în fața unei alegeri reale). Putin și Iran , care luptă împotriva jihadiștilor Statului Islamic (răi), se transformă și ei în buni.
America (bună) va constata că îi va fi greu să înarmeze grupuri de rebeli atacați de ruși, de teamă să nu-l deranjeze pe domnul Putin (acum bun) și pe acel Ayatollah nebun din Iran (tot bun), așa că sunt obligați să spună că rebelii sunt răi, sau cel puțin să-i lase să se descurce pe cont propriu. Asta îi face pe rebeli să fugă spre Turcia și de acolo în continuare spre Europa, sau să se alăture Statului Islamic (care este singurul grup constant rău).
Pentru musulmanii suniți, un atac al musulmanilor șiiți (Iran și Assad), ajutați de ruși, va fi văzut ca un Război Sfânt, iar trupele Statului Islamic vor fi văzute de către suniti drept singurii jihadiști ce luptă în “Războiul Sfânt”, prin urmare mulți musulmani vor considera Statul Islamic ca fiind bun (Doamne!)
Musulmanii vor percepe lipsa acțiunilor Britanice și Americane în sprijinul fraților suniți rebeli ca pe o trădare (ar putea avea sens această teorie), deci vor fi percepuți ca fiind răi.
Ajunși în acest punct, avem America (acum rea) și Marea Britanie (tot rea) diminuându-și ajutorul către rebelii suniți (buni), care se uită către Statul Islamic (bun sau rău, depinde cine judecă) pentru a primi ajutor în lupta împotriva lui Assad (devenit între timp bun) care, împreună cu Putin (și el, acum, de necrezut, bun) și Iran (bun), încearcă să își recupereze țara ca să o conducă la fel cum a condus-o înainte, pînă la punctul în care a început totul.
Textul poate fi citit și pe cursdeguvernare.ro