Generalul Virgil Bălăceanu, despre contraofensiva ucraineană: „Nu ne putem pronunța cine ar avea victoria mai clară. Ambele părți au inițiativă”

Generalul Virgil Bălăceanu, despre contraofensiva ucraineană:  Nu ne putem pronunța cine ar avea victoria mai clară. Ambele părți au inițiativă
Generalul în rezervă Virgil Bălăceanu. Sursă foto: Captură Video: PrimaTV România / YouTube
Generalul Virgil Bălăceanu a analizat într-o intervenție pentru B1 TV cum decurg acțiunile ofensive ucrainene, la o zi după ce presa occidentală a precizat că Ucraina a început mult așteptata contraofensivă. Acesta a precizat că ambele părți au inițiativa în estul Ucrainei, situația din Donbas fiind într-o continuă dinamică:

„Direcțiile de contraatac, cred că nu putem vorbi de o contraofensivă, dar putem vorbi de contraatacuri, de acțiuni ofensive pe direcții tactice pe care ucrainenii deja le desfășoară. Bakhmut este un exemplu. Este foarte adevărat, ucrainenii amenință flancurile Bakhmutului, amenință zona de nord și de sud a orașului cu precădere nordul.

Dar deocamdată nu știm dacă vor reuși să încercuiască gruparea de forțe, forțe regulate rusești care au trecut la apărare pe Bakhmut. Rușii ne spun că au respins producând pierdri importante , ne-au și dat structura de forțe pe care au folosit-o ucrainenii pe direcția Mariupol. Vorbesc de respingerea acțiunilor ucrainene în zona Avdiivka . Se consemnează de asemenea și acțiuni în zona Limanului.

Mai demult, acum câteva zile, se vorbea și vorbeau ucrainenii, spre exemplu Zelenski, aprecia capacitatea apărării ucrainene de pe Axa Kupiansk-Svatove. Donbas este într-o dinamică continuă, ucrainenii au preluat și ei inițiativa, nu numai rușii sunt în acțiuni ofensive, sunt și ucrainenii, dar cum ritmurile ofensive nu sunt majore rămânem să facem analiza situației operative de pe teren și asta vizează doar estul Ucrainei. În sud nu am avut decât acel incident grav de la barajul Nova Kahovka, alte operațiuni militare nu au apărut.

Estul este într-o dinamică continuă, vizând nu numai lupta pe direcțiile menționare dar sunt și acțiuni în adâncimea teritoriului inamic, într-o zonă de operații nu există granițe de stat sau administrative, sunt aliniamente, sunt adâncimi, sunt elemente din infrastructura logistică.

Ucrainenii au lovit și probabil vor lovi în continuare inclusiv în regiunile Belgorod, zona Kursk sau Breansk, lovesc în continuare infrastructura de sprijin logistic, bazele militare din Crimeea. Acțiunile sunt în plină desfășurare. Este clar că nu ne putem pronunța cine ar avea victoria mai clară. Ambele părți au inițiativă, înseamnă fie pe de o parte respingerea unor atacuri dar mai ales continuarea acțiunilor ofensive. În estul Ucrainei acțiunile ofensive sunt continuare în ambele părți”.

.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`