Tudor Chirilă și Iulia Mîzgan au doi băieți de 6 și 8 ani. Artistul încercă să își țină copii cât mai departe de tehnologie și, momentan, refuză să le cumpere telefoane. Totuși, cei mici merg la școală și văd că ceilați copii au diferite gadget-uri și le-au cerut părinților telefoane.
Într-o intervenție la radio, Chirilă a povestit despre experiența sa recentă când copii le-au cerut telefoane, potrivit Spectacola.
„La școala copiilor mei s-a pus la un moment dat întrebarea «ce vă place?/ ce nu vă place?» La școală, la părinți, la mediu, la context și așa mai departe. Foarte mulți copii au spus că «nu ne place că părinții noștri stau foarte mult pe telefon». Adică ăsta e, cumva, și exemplul pe care noi îl dăm lor. Telefoanele au devenit niște calculatoare portabile, iar eu le spun mereu copiilor mei când mai aduc vorba, pentru că din păcate văd alți copii de vârsta lor, 8 ani, 6 ani, cu telefoane până la școală, pentru că nu au voie cu telefoane în clasă, dar îi văd până la școală și mă întreabă: «dar noi când o să avem telefon?»”, a transmis Tudor Chirilă.
El le-a spus copiilor că le poate da câte un telefon, dar din acela vechi la care doar ar putea vorbi, nu se vor putea juca sau descărca aplicații.
„Voi, telefon o să aveți și mâine. «Aaa, păi dă-ni-l pe al tău». Nu, nu, ăla e calculator. Calculator o să aveți mai târziu. Dacă vreți telefon, Nokia 1611, alea vechi de ani de zile. Ia cărămidă cu antenă, pune-i cartelă și du-te cu cărămida la școală. Și vezi ce faci cu el. Că, de fapt, nu este vorba despre telefon, este vorba despre tot ce aduce: este vorba despre social media, aplicații, jocuri, poze și scrolling”, a spus artistul.
Deși a recunoscut că nu este un domeniu ușor, Tudor Chirilă își încurajează copiii spre artă.
„Mi-aș încuraja copiii către artă, pentru că ea te eliberează. Nu trebuie să confundăm faptul că este greu cu aspirațiile pe care ți le dă ea. I-aș încuraja. Nu cred că voi crește niște copii care să-și dorească să rupă ușa la ora 17:00. Mie nu-mi plac oamenii care rup ușa la ora 17:00. Mie îmi plac ăia pentru care munca e o pasiune și care nu simt că la 17:00 au obosit și trebuie să se ducă la bere. Dacă le place să muncească, să muncească în continuare. Munca nu trebuie să fie o corvoadă. Eu asta le spun copiilor mei în fiecare zi deja. Sunt destul de mari să înțeleagă că nimic nu se poate face fără multă repetiție și că dacă vrei să fii bun trebuie să repeți în orice vrei: bucătărie, arhitectură, orice. Atunci când există pasiune în ceea ce faci, nu simți că muncești, nu simți când trece timpul.”, a continuat el.
Pentru că lui îi place foarte mult ceea ce face și spune că nu ar mai vrea să plece din sala de repetiții, el „rupe ușa” când este vorba de copii, ca să petreacă timp și cu ei, mai ales că ei îi cer să meargă mai devreme acasă.