Președintele Klaus Iohannis a declarat vineri, la Palatul Cotroceni, că vizita regelui Cgarles al III-lea în România este dovada că legăturile suveranului britanic cu țara noastră rămân la fel de strânse:
„Ne onorează faptul că prima vizită în străinătate de la încoronarea Majestății Voastre are loc în țara noastră. Pentru români reprezintă un mesaj extrem de important, că legăturile cu aceste locuri rămân la fel de strânse și după preluarea noilor responsabilități.
Vă transmit în numele românilor recunoștința noastră pentru implicarea autentică pentru protejarea unor valori care țin de identitatea națională: natura, peisajul rural din țara noastră dar și moștenirea culturală bogată.
Localnicii povestesc cum, datorită interesului Majestății Voastre, frumusețea satelor a trecut granițele. Le-ați amintit cât de prețioase sunt tradițiile, obiceiurile, meșteșugurile moștenite de generații și faptul că acestea nu își pierd valoarea în fața vitezei și tehnologiei.
Fundația caritabilă a Majestății Voastre a deschis posibilitatea de a redescoperi satul românesc și va contribui la prezervarea lui prin activități de restaurare a clădirilor sau a obiectelor, prin dezvoltarea agriculturii ecologice, protejarea zonelor montane sau aducerea la viață a unor meserii tradiționale. Ați creat astfel oportunități deosebite pentru dezvoltarea comunităților locale”, a spus președintele Klaus Iohannis în timpul recepției de la Palatul Cotroceni.
Klaus Iohannis a subliniat importanța proiectelor sociale desfășurate de casa regală britanică în România:
”Aţi făcut din protejarea ecosistemului şi din refacerea biodiversităţii unice a ţării noastre o prioritate. Admiraţia Majestăţii Voastre faţă de peisajele mioritice, faţă de fauna sălbatică şi pădurile maiestuoase a alimentat o dorinţă permanentă de a proteja această frumuseţe naturală. Lansarea, în urmă cu un an, la Sibiu, a celui mai mare proiect transfrontalier de reîmpădurire din Europa este doar cel mai recent exemplu.Sunt bucuros să evidenţiez astăzi şi rolul special al comunităţii româneşti din Marea Britanie, care numără peste 1,2 milioane de persoane, în dezvoltarea legăturilor româno-britanice. Şi pentru a ilustra cât de profunde sunt legăturile dintre noi, legături nu doar afective, ci şi prin prisma rădăcinilor Familiei Regale, îmi vin în minte cuvintele unui sătean care, vorbind despre onoarea de a se fi întâlnit cu Majestatea Voastră, în satul său, a spus că nu a avut nevoie de nicio traducere, atât de puternice sunt aceste legături”.
Regele Charles al III-lea și-a început, vineri, vizita privată în România. Acesta a fost primit de președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni. Cei doi au programate convorbiri tete-a-tete, iar apoi o întâlnire cu autorităţile statului, reprezentanţii societăţii civile şi Corpul Diplomatic.
Ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Andrew Noble, a explicat deja că vizita regelui e una privată, iar acesta se întâlnește cu președintele României ca gest de curtoazie.
„Se împlinesc 25 de ani de când regele nostru a vizitat România pentru prima dată, în 1998, şi va fi pentru prima dată când un monarh britanic vizitează România, dar de această dată va fi o vizită privată, ca marea parte a vizitelor pe care cel care era atunci Prinţul de Wales le-a avut în România.
Înţelegem ce înseamnă o vizită privată: ca de fiecare dată, se va întâlni cu preşedintele, ca gest de curtoazie. După ce va fi fost la Cotroceni, restul vizitei va avea caracter privat. Este cunoscut că are diverse proiecte în care s-a implicat de-a lungul anilor şi vizitele private de obicei includ acest tip de demersuri şi mă aştept să existe aşa ceva, cu această ocazie, dar vor fi întâlniri private”, a explicat Noble, pentru Agerpres.