„Nașul” IA, Yoshua Bengio se simte „pierdut” în legătură cu munca sa de o viață. Regretă că n-a acordat destulă prioritate siguranței

Nașul IA, Yoshua Bengio se simte pierdut în legătură cu munca sa de o viață. Regretă că n-a acordat destulă prioritate siguranței

Unul dintre așa-numiții „nași” ai inteligenței artificiale a declarat că ar fi acordat prioritate siguranței în detrimentul utilității dacă ar fi realizat ritmul în care va evolua creația sa.

Armatei n-ar trebui să i se acorde putere în domeniul inteligenței artificiale

Comentariile informaticianului vin după ce experții în inteligență artificială au declarat că aceasta ar putea duce la dispariția omenirii.

Profesorul Bengio, care s-a alăturat apelurilor pentru reglementarea IA, a declarat că nu crede că armatei ar trebui să i se acorde putere în domeniul IA.

El este al doilea dintre cei trei așa-numiți „nași” ai inteligenței artificiale, cunoscuți pentru activitatea lor de pionierat în acest domeniu, care își exprimă îngrijorarea cu privire la direcția și viteza cu care se dezvoltă inteligența artificială.

Într-un interviu acordat BBC, profesorul Bengio a declarat că munca sa de o viață, care i-a oferit un scop și un sentiment de identitate, nu mai este clară pentru el.

„Este o provocare, din punct de vedere emoțional, pentru oamenii care se află în interiorul [sectorului IA]”, a spus el.

„Se poate spune că mă simt pierdut. Dar trebuie să continui să mergi mai departe și trebuie să te implici, să discuți, să îi încurajezi pe alții să gândească împreună cu tine.”

Este cel de-al doilea cercetător care avertizează despre răul care poate fi provocat de inteligența artificială

Canadianul a semnat două declarații recente prin care îndeamnă la prudență cu privire la riscurile viitoare ale IA. Unii academicieni și experți din industrie au avertizat că ritmul de dezvoltare ar putea avea ca rezultat ca inteligența artificială să devină rău intenționată și să fie folosită de personaje malefice pentru a provoca în mod activ daune – sau ar putea alege să provoace daune cu de la sine putere.

Colegul său „naș”, Dr. Geoffrey Hinton, a făcut, de asemenea, aceleași avertismente ca și profesorul Bengio și s-a retras recent de la Google, spunând că regretă ce a făcut.

Cel de-al treilea „naș”, profesorul Yann LeCun, care, împreună cu profesorii Bengio și Hinton, a câștigat prestigiosul premiu Turing pentru munca lor de pionierat, a declarat că avertismentele apocaliptice sunt exagerate.

Profesorul Bengio a declarat pentru BBC că toate companiile care construiesc produse puternice de inteligență artificială trebuie să fie înregistrate.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`