Negocierile de marți dintre liderii de sindicate din Educație și Guvern au eșuat, așa că profesorii continuă greva generală. Peste 15.000 de cadre didactice se îndreaptă spre Palatul Cotroceni chiar la momentul transmiterii acestei știri. Reprezentanții profesorilor insistă că președintele Klaus Iohannis are un rol major în detensionarea situației.
„Acțiunile de protest continuă. Colegii noștri sunt singurii care vor decide momentul suspendării acestor acțiuni.
Președintele are un rol major. Dacă vrea să detensioneze situația din sistem, va trebui să intervină în regim de urgență. Este rolul domniei sale de mediator”, a declarat Marius Nistor, președintele Federației Sindicale din Educație „Spiru Haret”.
„Greva continuă”, a punctat și Simion Hăncescu, liderul FSLI.
„Oferta guvernamentală e aceeași de aseară, iar răspunsul categoric pe care îl aducem din partea sutelor de mii de salariați care protestează e ”nu”. Au nevoie de salarizare decentă, au nevoie de acea creștere de 25%, de acel act normativ care să stipuleze că salariul debutantului e echivalentul salariului mediu brut pe economie”, a mai susținut Marius Nistor.
Acesta a explicat luni seară, pentru B1 TV, în ce a constat propunerea Guvernului: „Oferta e suma de 4.000 de lei care se va acorda în două tranșe pentru personalul didactic și didactic auxiliar, o primă tranșă din 5 iunie și a doua din 5 octombrie. O parte din sumă e forfetară, restul, 1.400 de lei, sunt pentru dezvoltare personală. Sunt bani care provin din fonduri europene. Pentru personalul nedidactic, o primă de 500 de lei din 5 iunie și încă una de 1.000 de lei din 5 octombrie. La fel, pentru sumele forfetare sursa e bugetul de stat, pentru restul din fonduri europene. Tot pentru personalul nedidactic, intră în vigoare actul normativ prin care ajung la nivelul maxim de salarizare prevăzut de Legea 153”.
De asemenea, Guvernul a mai propus „un acord politic prin care să se stabilească un angajament ferm ca la negocierea viitoarei grile de salarizare”.