Modificarea kilometrajului unei mașini devine interzisă prin lege

Modificarea kilometrajului unei mașini devine interzisă prin lege
Sursa foto: Profimedia Images

Până în prezent, modificarea kilometrajului era incriminată, indirect, prin prevederile Codului Penal, fiind încadrată la fapta de înșelăciune.

Mai nou, însă, modificarea, solicitarea modificării sau acțiunea de a influența înregistrarea exactă a numărului de kilometri parcurși de un autovehicul devine complet interzisă în mod oficial, odată cu publicarea legii privind registrul electronic al istoricului vehiculelor rutiere înmatriculate sau înregistrate în România (legea 142 din 26 mai 2023), potrivit Digi24.ro.

Modificarea kilometrajului unei mașini, interzisă prin lege

În forma adoptată de Senat, modificarea kilometrajului era pedepsită cu închisoare de la 1 lună la 1 an sau cu amendă, însă Guvernul a explicat, în punctul său de vedere, că nu se impune reglementarea distinctă întrucât conduita este deja incriminată prin prevederile Codului Penal.

Conform legii 142/2023 din articolul 2, prin manipularea odometrului se înţelege practica frauduloasă de modificare voită şi neautorizată a kilometrajului real indicat de odometrul unui autovehicul. În cazul în care odometrul este defect sau nu funcţionează corespunzător, proprietarul/utilizatorul menţionat în certificatul de înmatriculare/înregistrare al autovehiculului este obligat să îl repare sau să îl înlocuiască fără întârziere la operatori economici autorizaţi, relatează sursa citată.

Articolul 2:

(1) Este interzisă manipularea odometrului unui autovehicul, solicitarea manipulării odometrului sau orice acţiune de natură să influenţeze înregistrarea exactă a numărului kilometrilor parcurşi de un autovehicul.

(2) În sensul prezentei legi, prin manipularea odometrului se înţelege practica frauduloasă de modificare voită şi neautorizată a kilometrajului real indicat de odometrul unui autovehicul.

(3) În cazul în care odometrul este defect sau nu funcţionează corespunzător, proprietarul/utilizatorul menţionat în certificatul de înmatriculare/înregistrare al autovehiculului este obligat să îl repare sau să îl înlocuiască fără întârziere la operatori economici autorizaţi în acest sens.

Totodată, articolul 13 spune că, în termen de 4 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, ministrul transporturilor şi infrastructurii emite un ordin pentru punerea în aplicare a prezentei legi. Până în prezent, modificarea kilometrajului era incriminată, indirect, prin prevederile Codului Penal, fiind încadrată la fapta de înșelăciune, articolul 244, transmite digi24.ro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`