Liderii celor trei mari sindicate din educație au anunțat luni, după negocierea cu ministrul Muncii, Marius Budăi, că protestul programat pentru marți, 30 mai, rămâne valabil.
Sindicaliștii spun că în cadrul întâlnirii cu Marius Budăi, ministrul Muncii, au repetat și luni aceleași revendicări de săptămâna trecută: majorare salarială până la finalul anului și garanția printr-un act normativ că profesorul debutant va avea salariul cel puțin egal cu salariul mediu brut.
Sindicaliștii au explicat în conferința de presă de după întâlnirea cu Marius Budăi că: au propus coeficientul de ierarhizare 1 să fie multiplicat cu 3.000 de lei, nu cu 2.500 de lei, ca până acum, au convenit să ne întâlnim în perioada următoare pentru grilă, majorarea salarială cerută pentru acest an e de 25%.
Foarte important este că, punctează cei trei lideri de sindicat, guvernanții nu au niciun motiv să spună că așteaptă avizul Băncii Mondiale, Banca Mondială cunoaște deja revendicările sindicatelor din învățământ.
„Începând cu ziua de azi a început să se miște și mediul universitar, am avut profesori care au ieșit la grevă, spun sindicaliștii din mediul preuniversitar și de asemenea, adaugă că propunerile pe care le-au făcut erau deja cunoscute de ministerul Muncii încă de vineri, pauza de trei zile a fost astfel complet inutilă.
Ministrul Muncii ne-a spus că sunt dispuși să discute cu noi despre noua grilă din legea salarizării bugetare. L-am întrebat pe ministrul Budăi dacă are mandat să ne propună ceva, a spus că nu, trebuie să discute în coaliție”. – au transmis Marius Nistor, Simion Hăncescu și Anton Hadăr.
Sindicaliștii spun că nu există niciun motiv pentru care să anuleze mitingul de marți și că i-au cerut președintelui Klaus Iohannis să intervină ca mediator în acest conflict, așa cum e normal să o facă.