Instanța a redus amenda record de 2 milioane de euro dată companiei Blue Air de către ANPC

Instanța a redus amenda record de 2 milioane de euro dată companiei Blue Air de către ANPC
Foto: Facebook/Blue Air

Instanța a redus amenda record dată de ANPC pentru Blue Air, de la 2 milioane de euro la 100.000 de lei, adică de 200 ori mai puțin.

Amenda Blue Air redusă semnificativ de Instanță

Admite în parte plângerea contraventională formulată de petenta BLUE AIR AVIATION S.A. în contradictoriu cu intimată AUTORITATEA NAŢIONALĂ PENTRU PROTECŢIA CONSUMATORILOR.

Anulează în parte Procesul-verbal de constatare a contravenției seria ANPC nr. 935562 din data de 14.06.2022, precum şi Raportul de analiză şi stabilire a sancţiunii nr. 04 emis de intimată la data de 12.07.2022. Dispune sancționarea contravențională a petentei cu amendă în cuantum de 100.000 lei pentru fapta prevăzută de art. 6 alin. (1) lit. b), c) si d) din Legea nr. 363/2007 reţinută în sarcina acesteia, că urmare a aplicării legii contravenţionale mai favorabile şi înlătură măsura complementară a restituirii contravalorii serviciilor anulate şi a compensaţiilor aferente în termen de maxim 10 zile conform art. 12 ind. 1 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 363/2007, ca urmare a aplicării legii contravenţionale mai favorabile, menţînând măsura propusă de încetare a practicii incorecte că legală şi temeinică.

Constată suspendată executarea sancţiunii dispuse în conformitate cu art. 32 alin. (3) din Ordonanţa nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor. Respinge în rest plângerea contravenţională ca neîntemeiată. Cu drept de apel în termen de 30 zile de la comunicare. Apelul şi motivele de apel se depun la Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti.

Pronunţată prin punerea soluției la dispoziția părților prin mijlocirea grefei instanței, astăzi, 25.05.2023.

Blue Air, oficial în insolvență

La începutul lunii septembrie anul trecut, Blue Air a anulat toate zborurile. La vremea respectivă, avea datorii de 230 de milioane de euro. La această sumă se adaugă banii pe care trebuie să-i returneze clienților în schimbul zborurilor anulate. Tot anul trecut, statul român, prin Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statu­lui (AAAS), a preluat controlul companiei, luând 75% din acțiuni.

În 2020, Blue Air a primit un credit garantat de stat de 300 de milioane de lei din partea Eximbank, instituție controlată de Ministerul Finanțelor. Statul avea anul trecut să preia cele 75% din acțiuni pentru a executa garanția pe care a pus-o în joc compania pentru a putea primi ajutorul.

Judecătorii Secției a-VII-a Civilă a Tribunalului București au admis cererea Blue Air de intrare în insolvență. Compania a reușit astfel să propună o listă cu administratori judiciari favorabili ei, informează boardingpass.ro. Magistrații au desemnat în funcția de administratori judiciari provizorii pe Infinexa Restructuring SRPL şi Mușat & Asociații – Restructuring\Insolvency SPRL.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră