Avertisment OMS: Nu folosiți înlocuitori de zahăr dacă încercați să slăbiți. Pot dăuna sănătății pe termen lung

Avertisment OMS: Nu folosiți înlocuitori de zahăr dacă încercați să slăbiți. Pot dăuna sănătății pe termen lung
Sursa Foto: Freepik.com

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a transmis că o investigare sistematică a dovezilor disponibile arată că utilizarea îndulcitorilor „nu conferă niciun beneficiu pe termen lung în reducerea grăsimii corporale la adulți sau copii”, notează antena3.ro.

OMS: Nu folosiți înlocuitori de zahăr dacă încercați să slăbiți

„Înlocuirea zaharurilor libere cu îndulcitori fără zahăr nu îi ajută pe oameni să-și controleze greutatea pe termen lung. Am observat o ușoară reducere a greutății corporale pe termen scurt, dar aceasta nu va fi susținută”, a declarat Francesco Branca, director al departamentului de nutriție și siguranță alimentară al OMS.

Potrivit acestuia, ghidul se aplică tuturor, cu excepția celor care au deja diabet, deoarece niciunul dintre studii nu a inclus persoane cu diabet și nu s-a putut face o evaluare.

Mai mult decât atât, revizuirea a constatat faptul că ar exista „potențiale efecte nedorite” în urma utilizării pe termen lung a înlocuitorilor de zahăr, precum un risc ușor crescut de diabet de tip 2 și de boli cardiovasculare.

Chiar și așa, „această recomandare nu este menită să comenteze siguranța consumului”, a spus Francesco Branca.

„Ceea ce spune această recomandare este că, dacă suntem în căutarea unei reduceri a obezității, a controlului greutății sau a riscului de boli netransmisibile, este ceva ce, din păcate, știința nu a putut demonstra”, a specificat acesta, menționând că „nu va produce efectele pozitive asupra sănătății pe care unii oameni le-ar putea căuta”.

În anul 2015, Organizația Mondială a Sănătății a emis îndrumări privind consumul de zahăr, recomandând ca adulții și copiii reducă aportul zilnic de zaharuri libere la mai puțin de 10% din aportul total de energie. Se pare că interesul pentru alternativele la zahăr s-a intensificat în urma acestei recomandări.

„Acest nou ghid se bazează pe o evaluare minuțioasă a celor mai recente literaturi științifice și subliniază faptul că utilizarea îndulcitorilor artificiali nu este o strategie bună pentru a obține o pierdere în greutate prin reducerea aportului de energie din alimentație”, a declarat cercetătorul în domeniul nutriției Ian Johnson, cercetător emerit la Quadram Institute Bioscience, fostul Institute of Food Research, din Norwich, Regatul Unit.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:22 - O țară din Europa a reintrodus serviciul militar obligatoriu. Cât timp vor dura stagiile militare
21:13 - Reacția lui Cristi Danileț, după ce judecătoarele au anulat condamnarea de 13 ani și 8 luni de închisoare a lui Mario Iorgulescu: “Nu am nicio îndoială că …”
20:57 - O fetiță de 11 ani din Neamț a fost bătută crunt de o vecină. Poliția nu a fost sesizată. Explicațiile părinților
20:48 - Un român pe jumătate chinez a dat lovitura cu o afacere în Toronto: „The Mămăliga Kitchen. Da, a fost un mare succes”
20:48 - Calcul: Câți bani a primit în plus un pensionar, care are o vechime de 26 de ani pe cartea de muncă. Lista completă cu majorările de care au beneficiat seniorii
20:26 - Daniel Dăianu (Consiliul Fiscal): Noua ţintă de deficit a Guvernului, de 6,9%, e cu mult mai mare decât cea asumată inițial. Dacă nu ar fi existat amnistia, acel 6,9% din PIB, ar fi însemnat 7,3 – 7,4%
20:26 - Cum pot vota cetățenii români, prin corespondență, la alegerile prezidențiale și parlamentare. Acesta este termenul-limită pentru înregistrare
20:16 - Comisia Europeană va da undă verde la vânat lupi în România și alte state din UE. Cum poate acest lucru să afecteze românii
19:59 - Cum arată Raiul, în realitate. Un renumit neurochirurg a explicat totul: “Aceasta a fost dovada incontestabilă”
19:57 - Surpriză la parlamentare: Liderul liberal Ilie Bolojan va candida la Senat. Nelu Tătaru: „Dacă și doamna Lasconi l-a propus premier, noi cu atât mai mult!” (VIDEO)