Guvernele unora dintre cele mai mari țări din lume vor fi forțate să împrumute mii de miliarde de dolari în acest an, pentru a putea face față programelor de sprijin a populației și companiilor care au fost lansate în contextul războiului.
Țările membre ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) vor trebui să împrumute în acest an circa 13.000 de miliarde de dolari pentru susținerea programelor de sprijin menite să tempereze efectele negative ale pandemiei și războiului din Ucraina, se arată într-un raport al ASF, transmite Economica.
Statele membre OECD formează 60% din PIB la nivel mondial și generează aproximativ 70% din comerțul internațional.
Conform raportului ASF, cele 13 trilioane de dolari reprezintă o sumă cu 6% mai mare decât în 2022, iar ca procent în PIB, îndatorarea a scăzut la 83% în 2022, de la un record de 88% în 2020, dar în 2023 este așteptat ca acest procent sa fie la un nivel ridicat. Gradul de îndatorare al țărilor OECD ca procent în PIB este cu 10% mai mare decât în perioada de dinainte de pandemie.
Nici România nu are o situație mai plăcută. Țara mai poate împrumuta peste 2,4 miliarde de euro, iar Guvernul a luat câteva măsuri de precauție, printre care majorarea MTN cu 6 miliarde de euro.
„Până acum, ne-am împrumutat de pe pieţele externe cu 6,1 miliarde de euro. Conform proiecţiei de emisiuni de titluri de stat, emisiunile pe pieţele externe, inclusiv plasamente private, pot fi de 7,5-8,5 miliarde de euro, deci ne mai putem împrumuta, dar acest lucru îl vom face când vom considera noi de cuviinţă”, a spus Ştefan Nanu, director general al Direcţiei Generale de Trezorerie şi Datorie Publică din Ministerul Finanțelor Publice.
Economiștii așteaptă majorarea dobânzii BCE cu 0,75% în 2023. Din 2016, gradul de îndatorare la extern prin titluri de stat al Finanțelor a crescut de 3,5 ori.