România va avea o contribuţie suplimentară de 100.000 de euro pentru combaterea migraţiei din Africa: La summit-ul din Malta, Iohannis a subliniat necesitatea unui parteneriat puternic UE – Africa

România va avea o contribuţie suplimentară de 100.000 de euro pentru combaterea migraţiei din Africa: La summit-ul din Malta, Iohannis a subliniat necesitatea unui parteneriat puternic UE - Africa
Foto: presidency.ro

România va avea o contribuţie suplimentară de 100.000 de euro la Fondul Fiduciar pentru combaterea migraţiei din Africa. Decizia a fost luată la a Summitul Uniunea Europeană (UE) – Africa privind migraţia, desfășurat pe 11 și 12 noiembrie în Malta, reuniune la care a fost prezent și președintele Klaus Iohannis.

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, ”în cadrul Summitului UE – Africa au fost adoptate două documente cadru – Declaraţia politică şi Planul de acţiune – menite să genereze un parteneriat real pentru soluţionarea cauzelor profunde ale migraţiei. De asemenea, a fost semnat documentul constitutiv al Fondului Fiduciar pentru combaterea migraţiei din Africa, prin care vor fi alocate acestui scop 1,8 miliarde de euro, finanţate majoritar din bugetul UE, la care se vor adăuga şi contribuţii suplimentare ale statelor membre ale Uniunii. România va avea o contribuţie suplimentară de 100.000 de euro”.

În cadrul întâlnirii, șeful statului român a vorbit despre necesitatea ca statele blocului comunitar și cele africane să colaboreze pentru a găsi soluții pentru combaterea migrației ilegale.

”Preşedintele României a subliniat necesitatea unui parteneriat puternic UE – Africa, în care statele membre ale Uniunii şi ţările africane să acţioneze împreună pentru a identifica soluţii comune în ceea ce priveşte combaterea migraţiei ilegale. Președintele Klaus Iohannis a arătat că este nevoie, totodată, de o reformare a asistenţei pentru dezvoltare. (…) În ceea ce priveşte securizarea frontierelor externe ale Uniunii Europene, Preşedintele României a subliniat necesitatea unor eforturi suplimentare şi a unei mai bune cooperări între statele membre în direcţia unui control mult mai eficient la frontierele externe ale Uniunii”, se arată în comunicatul Președinției.

În ceea ce privește cooperarea UE-Turcia, în cadul summit-ului ”s-a reiterat faptul că implementarea Planului de Acţiune în domeniul migraţiei UE-Turcia este prioritară pentru asigurarea controlului fluxurilor migratorii şi pentru reducerea presiunii asupra statelor aflate pe ruta de migraţie din regiunea Balcanilor de Vest”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`