Creşterea economică este aşteptată să decelereze în 2023 şi în 2024, dar mai modest pe ansamblul perioadei decât s-a anticipat anterior, se arată în Minuta şedinţei de politică monetară a Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României din 10 mai, citată de Agerpres. Documentul mai precizează că rata anuală a inflaţiei va coborî, probabil, la nivelul de o cifră în următorul trimestru.
Potrivit Minutei BNR, creşterea economică este aşteptată să decelereze în 2023 şi în 2024, dar mai modest pe ansamblul perioadei decât s-a anticipat anterior, în condiţiile evoluţiei robuste din semestrul II 2022 şi ale accelerării atragerii de fonduri europene.
Principalul determinant al avansului PIB va rămâne probabil consumul privat, însă în condiţiile încetinirii creşterii acestuia, mai ales în 2024.
„S-a remarcat, totodată, că la creşterea economică va continua să contribuie consistent şi formarea brută de capital fix, a cărei dinamică este aşteptată să scadă semnificativ în 2023 şi să crească uşor în 2024, dar să rămână deosebit de înaltă din perspectivă istorică, în condiţiile atragerii unui volum însemnat de fonduri europene”, se arată în documentul BNR.
Pe de altă parte, din partea exportului net este posibil un impact economic neutru în anul curent, însă unul uşor contracţionist în 2024. BNR mai anticipează și probabila reaccelerare ceva mai vizibilă a creşterii volumului importurilor în anul viitor.
BNR mai anticipează că deficitul de cont curent, exprimat ca pondere în PIB, va cunoaşte probabil o corecţie apreciabilă anul acesta, însă se va reduce doar uşor în 2024, menţinându-se astfel mult deasupra standardelor europene.
„S-a susţinut în acest context necesitatea ajustării consistente, printr-un mix de politici, a deficitului de cont curent şi a celui bugetar, care, prin dimensiunea şi îngemănarea lor, reprezintă vulnerabilităţi majore şi induc riscuri la adresa inflaţiei, primei de risc suveran şi, în final, a sustenabilităţii creşterii economice”, se mai arată în Minuta BNR.
În acest context, specialiștii au reiterat importanţa atragerii fondurilor europene,
Documentul BNR mai precizează că rata anuală a inflaţiei va coborî, probabil, la nivelul de o cifră în următorul trimestru şi la 7,1% în decembrie 2023, faţă de 7% în proiecţia precedentă, urmând ca, în decembrie 2024 să se reducă la 4,2%.
„Prin urmare, rata anuală a inflaţiei va coborî probabil la nivelul de o cifră în următorul trimestru şi la 7,1 la sută în decembrie 2023, faţă de 7,0 la sută în proiecţia precedentă, iar apoi se va reduce la 4,2 la sută în decembrie 2024, la fel ca în prognoza anterioară, şi la 3,9 la sută în martie 2025, rămânând uşor deasupra intervalului ţintei la finele orizontului prognozei”, se arată în documentul citat de Agerpres.
Pe de altă parte, BNR atrage atenţia că persistă incertitudini legate de dinamica viitoare a preţului combustibililor și produselor agroalimentare.
Potrivit celor mai recente date ale Institutului Naţional de Statistică (INS), rata anuală a inflaţiei a scăzut la 11,23% în aprilie 2023, de la 14,53% în martie 2023. Mărfurile alimentare s-au scumpit cu 19,84%, cele nealimentare cu 5,83%, iar serviciile cu 10,64%.