Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, la dezbaterile din plenul Senatului, care urmează să voteze proiectele Legilor Educaţiei, că instituția pe care o conduce şi-a arătat sprijinul faţă de profesori, fiind introduse o serie de modificări în aceste acte normative. Una dintre le prevede o primă pentru cadrele didactice care lucrează în medii defavorizate, echivalentă cu cinci salarii minime brute pe ţară.
Proiectele legilor învăţământului preuniversitar şi superior au trecut, pe 10 mai, de Camera Deputaților, iar azi vor fi votate în Senat, urmând a fi trimise președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.
Declarațiile au fost făcute în contextul în care profesorii tocmai au intrat în grevă generală, principalele revendicări având legătură cu nivelul de sporuri și de salarizare.
„Soluţiile propuse de Guvernul României implică un sprijin suplimentar cu efect imediat pentru profesorii debutanţi, iar legea învăţământului preuniversitar prevede stimulente şi pentru cei care predau în şcolile aflate în medii defavorizate”, a declarat Ligia Deca, potrivit News.ro.
Aceasta și-a expirmat apoi convingerea că sindicaliștii și guvernanții vor găsi împreună o soluție „pe măsura importanţei dascălilor în ansamblul societăţii şi realistă pentru mediul economic actual”.
Ministrul Educației a enumerat apoi o parte dintre modificările aduse proiectelor noilor Legi ale Educației.
„Susţinem cadrele didactice care ocupă un post didactic în zonele defavorizate. Ele vor primi o primă de instalare egală cu cinci salarii minime brute pe ţară. Vom aloca sumele necesare pentru a deconta naveta personalului din învăţământ din bugetul de stat.
Norma didactică va fi redusă cu două ore săptămânal pentru personalul didactic de predare şi instruire practică, cu o vechime în învăţământ de peste 15 ani şi gradul didactic 1, fără diminuare a salariului. Arătăm recunoştinţă şi faţă de personalul didactic care se pensionează. Atunci când încetează contractul de muncă, vor primi o primă – echivalentul a două salarii de bază.
Având în vedere responsabilităţile şi volumul de muncă al directorilor de învăţământ şi al inspectorilor, aceştia vor beneficia de zile de concediu de odihnă suplimentare, conform contractului colectiv de muncă unic la nivel de sector”, a explicat ministrul Ligia Deca, potrivit News.ro.