Bogdan Hossu, liderul CNS „Cartel Alfa”, a declarat luni, pentru B1 TV, că un prim pas spre rezolvarea conflictului social dintre Guvern și sindicatele din Educație e schimbarea lui Marius Budăi (PSD) din funcția de ministru al Muncii. Hossu îi reproșează lui Budăi faptul că nu a purtat un dialog cu sindicatele pe tema salarizării.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV, în contextul în care profesorii au intrat în greva generală. Ei sunt nemulțumiți că aveau salarii mici, iar inflația le-a făcut să fie și mai mici, investițiile în domeniu sunt minime, iar toate aceste probleme trenează de mult timp, dar sunt complet ignorate de guvernanți.
„Cred că, în primul rând, coaliția trebuie să-și asume anumite răspunderi. Una din răspunderi e, evident, că ministrul Muncii nu și-a demonstrat competențele și nu a avut dialogul social necesar cu partenerii, mai ales cu sindicatele, pentru că discuții la nivelul ordonatorilor principali de credite s-au purtat, dar un proiect de lege, o discuție legată de Legea salarizării nu s-a făcut nici până acum. Amânarea nu înseamnă decât că dezbaterea va fi pe o perioadă mai scurtă.
Un prim pas – ar trebui schimbarea ministrului Muncii, pentru că ministrul de Finanței (Adrian Câciu de la PSD) oricum va fi schimbat la rotativă, dar ministrul Muncii a demosntrat un an jumate incapacitatea de a aduna de la ordonatorii de credit începuturile de dialog social, lipsa unui dialog social”, a declarat Bogdan Hossu.
De altfel, liderul de sindicat i-a reproșat și acum câteva zile, pe 18 mai, lui Budăi că știa din 2021 de cerința PNRR legată de Legea salarizării, dar nu avem nici acum, cu o lună și ceva înainte de termenul-limită, un proiect în dezbatere.
„Asta este una din bătăile de joc ale decidenților politici. Au făcut acte normative în care prevăd, de exemplu, pentru învățământ 6% din PIB, pentru sănătate 4% din PIB, ceea ce înseamnă, raportat la bugetul național, că numai pentru sănătate și învățământ ar trebui alocat întreg bugetul național dintr-un an, și restul cheltuielilor, care sunt administrația publică centrală, ordine publică, apărare, justiție etc., nici nu mai încap în structura respectivă”, a adăugat el.
Abia luni, 22 mai, ministrul Muncii a venit cu un angajament că proiectul de Lege a salarizării va fi depus în Parlament la 1 septembrie.
„Legea salarizării este aferentă cererii de plată numărul 4, însă noi nu suntem acum nici cu cererea 2 încheiată, urmează cererea 3 și, după aia, 4, însă liderii coaliției au hotărât așa, până la 15 iulie 2023, să fie gata analiza cu Banca Mondială și proiectul să fie gata, perioada 15 iulie – 31 august dezbateri cu toate sindicatele, nu la secret, cum a fost scris PNRR, după care depunere în Parlament la 1 septembrie, când începe sesiunea parlamentară. Calendarul a fost mult restrâns exact pentru a arăta deschidere că suntem determinați să rezolvăm problemele”, a declarat Marius Budăi.