Parchetul de pe lângă Judecătoria Pogoanele a dus la bun sfârșit expertizele în cazul celor trei legumicultori din Buzău care au fost acuzaţi că au folosit substanţe neconforme în solarii pentru grăbirea coacerii legumelor.
Se pare că analizele au arătat că roşiile sunt comestibile, însă castraveţii ar trebui retrași de pe piață, notează news.ro.
„În urma finalizării raportului de expertiză s-a constatat că în cazul unuia dintre suspecţi probele de tomate au evidenţiat prezenţa unor substanţe chimice însă în limite care să nu afecteze sănătatea populaţiei, iar la probele de castraveţi a fost evidenţiată prezenţa unor substanţe chimice în afara normelor legale, legumele fiind neconforme consumului populaţiei.
În cazul celui de al doilea suspect, probele de tomate au evidenţiat prezenţa unor substanţe chimice însă în limite care să nu afecteze sănătatea populaţiei, iar la probele de castraveţi a fost evidenţiată prezenţa unor substanţe chimice în afara normelor legale, legumele fiind neconforme consumului populaţiei.
Referitor la cel de-al treilea suspect, raportul de expertiză a evidenţiat prezenţa unor substanţe chimice în probele ridicate, însă în limite care să nu afecteze sănătatea populaţiei”, se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Judecătoria Pogoanele.
Cu toate acestea, anchetatorii îi vor cerceta în continuare pe cei trei bărbați, deoarece folosirea substanţelor chimice neautorizate constituie infracţiune.
„Precizăm faptul că simpla utilizare, indiferent de valoarea concentraţiei, a substanţelor chimice neautorizate, constituie infracţiunea de producere, livrare sau utilizare a îngrăşămintelor chimice, precum şi a oricăror produse de protecţie a plantelor neautorizate, pentru culturi destinate comercializării, faptă prev. de art.98 alin.2 lit.f din O.U.G. nr.195/2005 rep”, se mai arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Judecătoria Pogoanele.
Rezultatele expertizelor vor fi împărtășite luni tuturor instituţiilor responsabile de siguranţa alimentară care vor trebui să ia măsurile ce se impun.