Pe măsură ce sezonul estival se apropie cu paşi repezi, hotelierii întâmpină dificultăţi în găsirea forței de muncă, astfel că optează pentru angajarea ospătarilor străini, elevilor sau studenților care doresc să lucreze în timpul verii.
În Clisura Dunării, proprietarii pensiunilor se plâng de o lipsă acută de angajați, chiar și în ciuda faptului că oferă salarii de până la 1.000 de euro pentru un post de ospătar, scrie Antena3.
„Am fost la Bursa locurilor de muncă, am ofertat ospătari şi barmani pentru pensiunea noastră, dar, din păcate, nu există interes pentru aceste locuri de muncă”, spune Florentina Muchitsch, reprezentant pensiune.
„La noi este sezonier. Nu ne avantajează cu absolut nimic. Faptul că avem doar şase luni care merg consecutiv pe an, nu ne ajută foarte mult să îi ţinem toată perioada anului”, precizează Alin Arbănaş, reprezentantul unei pensiuni.
Mulți hotelieri adoptă alte strategii pentru a compensa lipsa de personal. În mod legal, ei recrutează elevi în perioada verii, care sunt interesați să câștige bani de buzunar și să se distreze în același timp.
Locurile cele mai căutate în industria HoReCa sunt cele destinate barmanilor și ospătarilor, cu un salariu lunar cuprins între 500 și 800 de euro. Cu toate acestea, mulți dintre aceste locuri de muncă sunt de sezon și, din acest motiv, pot părea mai puțin atrăgătoare.