Hidratarea pe timp de vară: Ce băutură poate fi chiar mai eficientă decât apa simplă?

Hidratarea pe timp de vară: Ce băutură poate fi chiar mai eficientă decât apa simplă?
Foto: Pixabey

Potrivit unui studiu realizat la Universitatea St. Andrews din Scoția și prezentat într-un articol CNN, cercetătorii au constatat că, într-adevăr, apa nu este considerată cea mai bună băutură hidratantă în termeni de menținere a hidratării pe termen lung.

Studiul a comparat răspunsurile de hidratare ale mai multor băuturi diferite și a constatat că, deși apa – fie plată, fie carbogazoasă – este eficientă în hidratarea rapidă a organismului, băuturile care conțin cantități reduse de zahăr, grăsimi sau proteine sunt mai eficiente în menținerea hidratării pe termen lung.

Potrivit lui Ronald Maughan, profesor la St. Andrews’ School of Medicine și autorul unui studiu, motivul este legat de modul în care organismul nostru reacționează la consumul de băuturi. Unul dintre factorii implicați este volumul băuturii respective. Cu cât bem mai mult, cu atât lichidul se va elibera mai rapid din stomac și va fi absorbit în sânge, unde poate dilua fluidele corpului și contribui la hidratare.

Laptele, o opțiune hidratantă și benefică

Un alt factor care influențează nivelul de hidratare oferit de o băutură este compoziția sa nutritivă. S-a observat că laptele poate fi chiar mai hidratant decât apa simplă, datorită prezenței zahărului, lactozei, proteinelor și grăsimilor. Aceste substanțe ajută la încetinirea golirii lichidului din stomac și menținerea hidratării pe o perioadă mai îndelungată. Astfel, laptele poate oferi o hidratare sustinută și poate fi benefic în cazul activităților fizice intense sau al expunerii prelungite la căldură, scrie CNN.

Laptele conține, într-adevăr, sodiu, care acționează ca un burete și poate duce la reținerea apei în organism, ceea ce poate reduce cantitatea de urină produsă. Același principiu este valabil și pentru soluțiile de rehidratare orală utilizate în tratamentul diareei. Aceste soluții conțin cantități mici de zahăr, sodiu și potasiu, care contribuie, de asemenea, la promovarea retenției de apă în organism.

Berea ar duce la mai puține pierderi de apă”

Alcoolul are efect diuretic, ceea ce înseamnă că stimulează producerea de urină și poate duce la o frecvență crescută a urinării. Prin urmare, atunci când consumați băuturi alcoolice, nivelul de hidratare depinde în mare măsură de volumul total de lichid consumat.

Berea ar duce la mai puține pierderi de apă decât whisky-ul, deoarece ingerați mai mult lichid cu berea”, a spus Maughan.

Efectul hidratării în funcție de cantitatea de cofeină

Consumul unei cafele obișnuite cu aproximativ 80 mg de cofeină poate fi la fel de hidratant ca apa, conform cercetărilor lui Maughan. Însă, consumul mai mare de 300 mg de cofeină, echivalentul a aproximativ 2-4 cești de cafea, poate avea un efect diuretic ușor și poate duce la o pierdere excesivă de lichid pe termen scurt. Efectul diuretic al cofeinei poate varia de la persoană la persoană.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:58 - „360 de grade”, cu Alina Bădic: Sfaturi pentru această perioadă – Să ne facem utili celorlalți și să dăm ascultare vocii noastre interioare (VIDEO)
23:32 - „360 de grade”, cu Alina Bădic: Traversăm o perioadă portal. Trebuie să începem de la zero într-un domeniu în care nu am funcționat la adevăratul nostru potențial (VIDEO)
22:57 - Tudor Giurgiu vrea să realizeze un film despre Nadia Comăneci pentru 2026, la 50 de ani de la Olimpiada din Montreal: „Am vorbit cu ea şi e foarte încântată”
22:25 - Cod portocaliu de ploi şi vânt pentru Bucureşti şi Ilfov. Recomandările autorităților dacă te prinde furtuna pe stradă
21:53 - Cea mai puternică furtună din ultimii 20 de ani. Oamenii din localităţile de pe Dunăre stau cu bagajele făcute: „Vine apa abundentă, se întâmplă toate nenorocirile”
21:16 - Cozi imense la moaștele Sfintei Parascheva, deși pelerinajul începe peste 10 zile: „Mulțumesc la Dumnezeu că îmi este fata bine! M-am întors să îi mulțumesc pentru tot!”
20:38 - Vine „un ciclon format de un curent de aer polar maritim”, arată un document intern al Poliției Române. Angajaților li se cere să scoată calculatoarele din priză
20:11 - Mamă şi fiu, cercetaţi pentru tentativă de omor după ce au bătut crunt un bărbat. Victima strângea PET-uri și a fost lovită pentru că umbla în tomberoane
19:40 - Lasconi (USR): Să nu ne lăsăm păcăliți de „cearta” dintre PSD și PNL. Ciucă și Ciolacu dansează în continuare pe muzica lui Iohannis
19:18 - Constanța: Polițist beat, implicat într-un accident. O tânără și un copil de 2 ani au ajuns la spital