Examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat se vor desfășura în curând, iar elevii și profesorii se pregătesc intens pentru acest moment crucial. Aceste examene sunt organizate cu atenție, implicând profesori asistenți și corectori care vor decide soarta a milioane de elevi. În anul 2023, s-a înregistrat o majorare a remunerației acordate acestor profesioniști.
Au fost publicate ordinele prin care se aprobă noile norme de plată pentru profesorii implicați în comisiile examenelor naționale. Conform acestor documente, sumele alocate au fost majorate cu opt lei în comparație cu anul trecut, ceea ce înseamnă că profesorii vor primi o remunerație mai însemnată.
În anul 2022, un profesor asistent care supraveghea elevii la examenele naționale de Evaluare Națională primea 110 lei pe zi. În anul 2023, suma s-a majorat la 118 lei pe zi. În ceea ce privește profesorii supraveghetori de la Bacalaureat, în anul 2022 primeau 120 lei pe zi, iar acum, în anul 2023, suma a crescut la 128 lei pe zi.
Conform ordinului, profesorii care supraveghează examenele primesc o sumă mai mică decât cei care corectează lucrările. Astfel, profesorii corectori primesc aproximativ 15 lei pentru o lucrare de Evaluare Națională, în timp ce profesorii care supraveghează examenul de Bacalaureat primesc 12 lei pentru o lucrare.
De asemenea, este important de știut și suma pe care o primește președintele unei comisii de evaluare pentru Bacalaureat. În cazul centrelor în care numărul elevilor atinge aproximativ 750, președintele comisiei primește 2.354 lei, scrie spynews.ro.
Profesorii din România au pornit proteste în București, nemulțumiți de salariile mici. Ligia Deca a transmis un mesaj relevant în acest context.
„Așa cum am mai spus, în calitate de ministru al educației, voi lupta ca profesia de cadru didactic să fie una respectată, inclusiv din punct de vedere financiar. Sunt convinsă că se pot găsi soluții pentru atingerea acestui deziderat în mod responsabil, fără a afecta participarea copiilor la procesul educațional.”, a spus Ligia Deca, pe Facebook, după protestele și grevele din școli.