Liderii G7 se reunesc vineri la Hiroshima, iar războiul din Ucraina, aflat acum în al doilea an, va fi un subiect important pe ordinea de zi.
Un oficial american, citat de The Guardian a declarat că cele mai recente eforturi ale G7 vizează perturbarea capacității Rusiei de a obține materialele de care are nevoie pe câmpul de luptă, eliminarea lacunelor folosite pentru a se sustrage sancțiunilor, reducerea în continuare a dependenței internaționale de energia rusă și reducerea accesului Moscovei la sistemul financiar internațional.
Sancțiunile americane ar urma „să împiedice aproximativ 70 de entități din Rusia, dar și din alte țări, să beneficieze de pe urma exporturilor americane prin adăugarea lor pe lista neagră a comerțului. Și vor exista peste 300 de noi sancțiuni împotriva unor persoane, entități, nave și aeronave”.
La aproape 80 de ani de la bombardamentul de la Hiroshima, supraviețuitorii bombardamentelor atomice îi îndeamnă pe liderii G7 să emită o declarație fermă împotriva utilizării armelor atomice.
Presa japoneză a relatat că se așteaptă ca liderii G7 să facă și un apel către alte țări să nu mai furnizeze arme Rusiei.
În perioada premergătoare summitului, premierul britanic, Rishi Sunak, a anunțat interzicerea în Marea Britanie a importurilor de cupru, nichel și aluminiu de origine rusă, urmând ca și alți membri ai G7 să urmeze acest exemplu.
Sunak a stabilit, de asemenea, sancțiuni care vizează alte 86 de persoane și firme legate de Vladimir Putin, ridicând lista totală de sancțiuni britanice la peste 1.500.
Marea Britanie va interzice importul de diamante rusești – o interdicție care s-ar putea dovedi în mare măsură simbolică dacă nu are loc împreună cu alte țări, deoarece Marea Britanie a impus deja tarife vamale punitive de 35% pentru diamantele și metalele din Rusia.
Discuțiile se vor deschide oficial vineri după-amiază, după ce premierul japonez, Fumio Kishida, îi va conduce pe lideri la monumentele și muzeul din parcul memorial al păcii de la Hiroshima.
Într-un moment încărcat de simbolism, aceștia vor depune coroane de flori la cenotaful din Hiroshima, care comemorează cei aproximativ 140.000 de oameni care au murit în atacul nuclear din 1945 asupra orașului și în urma acestuia.
Cu toate acestea, se crede că există un apetit scăzut pentru reducerea stocurilor de arme nucleare.