Cum se pot modifica ratele românilor după recomandarea celor de la ANPC. Ce spun specialiştii despre acest demers

Cum se pot modifica ratele românilor după recomandarea celor de la ANPC. Ce spun specialiştii despre acest demers
Sursa foto: Freepik.com

Se pare că după ce Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a recomandat introducerea unui sistem de rate descrescătoare, în perioada următoare ratele românilor pot fi modificate.

Cum se pot modifica ratele românilor după recomandările ANPC

Pentru orice împrumut bancar, românii pot alege între rambursarea prin rate egale sau descrescătoare.

„Scadențarul cu principal egal, adică în fiecare lună rambursez o parte egală din creditul împrumutat versus un scadențar cu rate egale, unde la început se plătește foarte puțin principal, foarte multă dobândă și pe la jumătatea creditului se egalizează proporția între cele două”, a transmis Irina Chiţu, analist financiar, potrivit antena3.ro.

De exemplu, pentru un credit de 250.000 de lei luat pentru 30 de ani, la ratele egale, rata va fi de 2.049 de lei pentru durata întregului împrumut. În cazul în care vorbim despre ratele descrescătoare, prima rata va fi de 2.613 lei, adică vedem o diferență de aproximativ 500 lei.

Pe de altă parte, când vine vorba de un astfel de împrumut pentru dobândă se achită cu aproximativ 140.000 lei mai puțin.

„Dezavantajul este că prima rată, fiind mai mare, trebuie să se încadreze cu venitul la acel grad de îndatorare maxim de 40% pe care îl avem la lei sau 20% la valută, deci practic trebuie să ai un venit mai mare să te încadrezi la același credit”, a mai explicat analistul financiar.

Recomandarea specialiștilor însă, se referă la transparența băncilor

„Atunci când te duci la bancă să ții un credit, trebuie să mergi pe ambele scenarii să vezi care este mai avantajos pentru tine. Modul în care băncile acordă credite în momentul de față este prevăzut foarte clar de legislație, nu depășesc legislația respectivă, iar aceste amenzi ale ANPC-ului nu vor face altceva decât să ducă la procese între băncile vizate și organul statului”, a spus Adrian Negrescu, analist financiar, notează sursa menționată.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:21 - Cum am ajuns în Schengen cu drepturi depline. Ciolacu susține că o întâlnire cu Blinken a fost decisivă: „Românii nu mai pot fi considerați cetățeni europeni de mâna a doua” (VIDEO)
22:55 - Adriana Bahmuțeanu continuă războiul cu Silvius și Honorius Prigoană: Nu sunt lăsată să-mi țin copiii în brațe. Frații vitregi ne-au jefuit de acest drept. Toată povestea asta ascunde un scop material al lor
22:23 - Circa 1.000 de persoane, posibil să fi fost ucise de ciclonul Chido în teritoriul francez Mayotte. Cea mai puternică furtună din ultimii 90 de ani a pus la pământ cartiere întregi (VIDEO)
21:49 - Damian Drăghici, soluții pentru cei care se simt singuri: „Am un lucru care mi se întâmplă…”
21:26 - Furt la o mănăstire din județul Cluj. Hoții au fugit cu mai multe obiecte prețioase
20:59 - „Voi cum rezistați cu un salariu de 3.500 de lei? Sunt eu singura fraieră?”. Revolta unei tinere în online și valul de comentarii stârnite. Ce sfaturi a primit
20:33 - Un bătrân de 77 de ani din Dolj a fost ucis de propriul fiu. Cum a aflat Poliția
20:12 - Un motan călător a fost găsit după 11 ani, la 1.300 de kilometri distanță: „Ce altceva mai poți face decât să te bucuri?” (VIDEO)
19:39 - Peste 20 de persoane, surprinse de vremea rea în zona vârfului Leaota. Acţiune extrem de dificilă a salvamontiștilor (FOTO)
19:20 - Când va naște Cristina Cioran și în ce relație e cu tatăl copilului: „Comunicăm doar prin terți. Avem niște oameni prin care luăm legătura”