Bogdan Hossu, Cartel Alfa: Marius Budăi știa din 2021 de cerința PNRR legată de legea salarizării, dar nu avem nici azi, cu o lună și ceva înainte de termenul-limită, un proiect în dezbatere (VIDEO)

Bogdan Hossu, Cartel Alfa: Marius Budăi știa din 2021 de cerința PNRR legată de legea salarizării, dar nu avem nici azi, cu o lună și ceva înainte de termenul-limită, un proiect în dezbatere (VIDEO)
Bogdan Hossu, președintele CNS Cartel Alfa. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Muncii, Marius Budăi, știa din 2021 de cerința PNRR legată de legea salarizării, dar nu avem nici astăzi, cu aproximativ o lună înainte de termenul-limită, un proiect care să fie supus dezbaterii, a declarat sindicalistul Bogdan Hossu, președintele Cartel Alfa, joi, pe B1 TV, la „Politica Zilei” cu Ioana Constantin.

Bogdan Hossu, pe B1 TV, despre situația din sănătate și învățământ

Liderul sindical susține că actualul ministru al Muncii știa din 2021 de condițiile PNRR cu privire la legea salarizării.

„Domnul ministru Budăi, care din 2021 știa care este cerința PNRR legată de legea salarizării, a avut tot anul 2022 în care ar fi trebui să contruiască proiectul de lege legată de salarizarea bugetară. Suntem la o lună și ceva înainte de termenul-limită prevăzut în PNRR și nu avem niciun proiect de act normativ care să fie supus dezbaterii, de aici și tensiunea în sectorul bugetar, care constată că, de fapt, guvernanții actuali au alte priorități”, a declarat Bogdan Hossu.

„Asta este una din bătăile de joc ale decidenților politici. Au făcut acte normative în care prevăd, de exemplu, pentru învățământ 6% din PIB, pentru sănătate 4% din PIB, ceea ce înseamnă, raportat la bugetul național, că numai pentru sănătate și învățământ ar trebui alocat întreg bugetul național dintr-un an, și restul cheltuielilor, care sunt administrația publică centrală, ordine publică, apărare, justiție etc., nici nu mai încap în structura respectivă”, a adăugat el.

Întrebat de ce a fost ales acest moment pentru greva din învățământ, Bogdan Hossu a explicat: „Din punct de vedere tehnic, cei din învățământ și-au făcut un plan elementar, pentru că acum este nevoie de învățământ să încheie anul școlar, nu peste o lună, ci acum. Peste o lună situațiile sunt încheiate și forța lor de presiune asupra guvernanților, asupra decidenților politici, va fi egală cu zero, cum se întâmplă aproape de-a lungul întregului an educațional”.

„Este un calcul simplu, pentru că acum „arma” este în posesia lor și pot face o presiune asupra lor, spre deosebire de sistemul de sănătate, care poate să facă presiuni asupra decidenților în orice moment, fiind nevoie de el, de sistemul sanitar, tot timpul de-a lungul anului”, a continuat Bogdan Hossu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`