Îți e frică de dentist? Iată cum să procedezi ca să poți continua tratamentele

Îți e frică de dentist? Iată cum să procedezi ca să poți continua tratamentele

Statisticile spun că, doar în SUA, aproximativ 75% dintre adulți suferă, într-o formă mai mult sau mai puțin gravă, de teamă de medicul dentist sau de cabinet. Din experiență, în România, cred că suntem în aceeași zona procentuală. Pentru că nu îți dai încă seama cât de tare îți poate impacta sănătatea orală pe termen lung, în acest articol găseșți:

  • care ar fi cauzele fobiei
  • cum poți face față fricilor

Dacă ai resimțit vreodată teamă de dentist, mai mult, dacă ai avut intenția să vii la medic, dacă ai amânat tratamente pe care ți le doreai precum coroane dentare din cauza fricii sau dacă știi pe cineva care suferă de această fobie, cel mai probabil o să te intereseze acest articol.

Ce e dentofobia sau teamă de dentist?

Pe scurt, frică de dentist.

  • Însă, nu discutăm de emoții subtile ci de trăiri intense de panică, angoasă și alte fenomene neplăcute. De ce e atât de importantă discuția despre teamă de dentist?
  • Pentru că, în varianta cea mai accentuată a fricii, situația devine critică și poate duce la pierderea cunoștinței și la probleme de sănătate suplimentare cauzate de stres.
  • Toate acestea sunt importante în contextul în care problemele de sănătate orală, lăsate netratate, afectează sănătatea întregului organism.
  • De aceea, este esențial că medicii stomatologi să poată gestiona în mod eficace atât copiii cât și adulții care prezintă anxietate…. și să le schimbe părerea pentru a-și trata în siguranță problemele dentare și să efectueze o profilaxie de calitate.

Cauzele fobiei

Teama de medicul dentist provine din:

  • experiențe traumatizante în trecut – ori le-ai trăit, ori faci parte dintr-o familie care a transmis teamă. De aceea, educația stomatologică este importantă – mai ales în contextul în care, prin atitudinea noastră putem afecta percepția copilului, înfluențându-i, decisiv un comportament.
  • teama de durere – azi NU mai există durere în stomatologie. Actul stomatologic are că obiectiv să tratăm în mod minim invaziv și cu grad cât mai ridicat de prezervare a dintelui natural. Pentru a face acest lucru, avem la dispoziție anestezia loco-regională pe care o folosim de fiecare dată când este indicat.
  • sentimentul de rușine pentru că ai amânat tratamentul – sarcina medicului este de a oferi asistență medicală de calitate, nu să facă estimări asupra cavitații bucale. Așa că, dacă îți e teamă că dentistul “te va judecă”, e bine să știi că nu o va face. Este datoria lui să te ajute.
  • teama de costul tratamentului – dacă boală dentară este într-un stadiu avansat, tratamentul este de obicei destul de costisitor. Totuși, planul de tratament este întotdeauna ajustat în funcție de capacitățile financiare ale pacientului. Pentru că prețul total pentru tratament să nu devină înspăimântător, vizitează medicul la fiecare șase luni. Acest lucru va ajută la identificarea problemelor într-un stadiu incipient și la rezolvarea acestora fără investiții financiare mari.

Cum poți face față fricilor:

  • nu mai există disconfort auditiv & vizual – stomatologia a evoluat mult în ultimul deceniu. Este unul dintre domeniile cele mai dinamice și în dezvoltare continuă ale domeniului medical, deoarece aici apar constant noi tehnologii, tehnici și metode de tratament. La noi, de exemplu, NU se mai folosește turbină dentară decât în mod excepțional. Există tratamente atât de avansate precum fațete dentare Iași, încât durerea este un capitol încheiat din perspectiva stomatologilor. Azi se lucrează fără durere.
  • vizite dese la cabinet. Cel mai bun mod de depăși definitiv dentofobia este să vizitezi mai des medicul dentist pentru a identifica și corectă eventualele probleme dentare în fazele inițiale.
  • sănătatea dentară este baza sănătății întregului organism, prin urmare, este imperativ să o menții. În stomatologie, că în orice ramură medicală, cât ajutorul este oferit mai devreme, cu atât procedura va fi mai rapidă și mai ușoară.
  • Încrederea în competența medicilor ajută la reducerea semnificativă a fricii. Prin urmare, explicăm de ce trebuie să aleagă o clinică bună, care folosește echipamente și metode moderne de tratament.
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:26 - Ilie Bolojan: Fără Ordonanța „trenuleț” intram în incapacitate de plată. Mai ales anul trecut am angajat cheltuieli mai mari decât ne-am permis ca țară (VIDEO)
23:59 - Bolojan: Cred că Antonescu e candidatul comun al coaliției și că aceste lucruri se vor clarifica și la PSD / Dacă nu se stabilește rapid un calendar electoral, probabilitatea să se țină alegerile înainte de Paște e foarte scăzută (VIDEO)
23:39 - Nicușor Dan spune că a comandat un sondaj: La intenția de vot, primul e Călin Georgescu – peste 40%
23:25 - Călin Georgescu se autointitulează „președintele ales al României” și dă dispoziții instituțiilor: Parlamentul să anuleze mandatul dictatorial al lui Iohannis, Parchetul să cerceteze fraudarea alegerilor de către PSD, PNL, Iohannis și CCR
23:05 - Vasile Dîncu (PSD): Crin Antonescu a fost un candidat de rezervă. Nu știm dacă mai este potrivit
22:44 - Marcel Ciolacu, prima reacție după ce Crin Antonescu și-a suspendat candidatura la prezidențiale
22:26 - Bolojan: Săptămâna care vine cred că e o perioadă potrivită să se stabilească acest calendar al prezidențialelor. Validarea candidaturii lui Crin Antonescu e corectă, toți liderii partidelor din coaliție ne-am asumat-o (VIDEO)
22:11 - Crin Antonescu: „Nu m-am retras, nu am abandonat, e o decizie pe care o aștept a acestor partide. Pe mine, așa cum s-a întâmplat întotdeauna, puteți conta” (VIDEO)
21:52 - Crin Antonescu, reacție „cu simpatie” la declarațiile lui Nicușor Dan: „A luat apărarea partidelor. M-am gândit: uite ce candidat bun ar fi fost pentru ei!” (VIDEO)
21:33 - Crin Antonescu: „Nu tremură inima în mine că voi fi sau nu candidat. Pentru asta, inima mea e de piatră” / Despre Călin Georgescu: „Asemenea bazaconii, grozăvii nu am mai văzut” (VIDEO)