Grevă de avertisment în Educație, între orele 11.00 şi 13.00. Sindicatele ameninţă cu greva generală de luni. Ar fi prima după 18 ani

Grevă de avertisment în Educație, între orele 11.00 şi 13.00. Sindicatele ameninţă cu greva generală de luni. Ar fi prima după 18 ani
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Sindicatele din învățământ organizează miercuri, între orele 11.00 şi 13.00, o grevă de avertisment. În acest interval, profesorii nu vor face activități cu elevii. Este încă un pas în conflictul de muncă, ce va culmina cu greva generală care va începe luni. 70% dintre membrii principalelor sindicate din sistem s-au pronunțat pentru declanșarea grevei generale.

De ce intră profesorii în grevă

„Nu mai putem accepta tergiversarea. Toți au pus mai presus de orice solidaritatea. Trebuie rezolvate problemele cu care se confrunta personalul auxiliar. (…) Nu mai putem accepta să fim umiliți, să se mențină un statut social care nu e pe măsura importantei acestei profesii”, a declarat Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret”.

Anton Hadăr, lider al Federației Naționale Sindicale ”Alma Mater”, a declarat, la rândul său: „Cum să începi o carieră cu 2500 de lei?! Președintele întârzie să susțină educația, iar de proiectul ”România Educată” se va alege praful”.

Principala problemă e cea legată de salarii.

„Ne-am săturat de promisiuni. Așa cum ați subliniat și dumneavoastră, suntem cea mai vitregită categorie socio-profesională din punct de vedere al salariilor, dar și al condițiilor de muncă”. (…) Ca idee, apropo de discriminare, singurul sector bugetar care nu beneficiază de condițiile de muncă, de plata orelor suplimentare, suntem în pătrimea inferioară în ceea ce privește salariile”, a declarat, pentru B1 TV, George Purcaru, prim-vicepreședinte al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ.

Reacțiile politicienilor la greva profesorilor

Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat că a semnat ordinul privind componența echipei de negociere a contractului colectiv de muncă și și-a manifestat speranța că se va găsi o soluție prin dialog.

„Nu cred că ar trebui pus pusă în pericol în niciun fel structura anului școlar sau procesul educațional”, a precizat ea.

Ligia Deca a mai spus că pot exista „constrângeri bugetare”, dar „suntem gata să ne așezăm la masa dialogului cu celelalte ministere care au un cuvânt de spus Ministerul Muncii, Ministerul Finanțelor și sigur, cu federațiile sindicale”.

La rândul său, Marcel Ciolacu, președintele PSD, a spus că va avea probabil joi o discuție cu liderii de sindicate.

„Abordările prin care fiecare apucă ceva în funcţie de interesele lui, după 30 de ani de democraţie, cred că ar fi cazul să fi luat sfârşit”, a mai afirmat Ciolacu.

Opoziția reproșează PSD și PNL că, în loc să se ocupe de probleme profesorilor, își împart funcțiile în perspectiva rotativei guvernamentale.

„E vorba de cum tratează Guvernul profesorii și școala în general. Cu batjocură. (…) Alba-neagra Guvernului cu “uite salarii mărite, ba nu sunt salarii mărite” e umilitoare. Practic, profesorii au fost mințiți de toți miniștrii din ultimii 2 ani, pe față. Este o orbire îngrozitoare să nu vezi că nu mai are cine să predea, că acei puțini oameni buni care rămân nu mai au vreo motivație”, a susținut senatorul USR Ștefan Pălărie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`