Biden a anulat întâlnirea cu liderii Japoniei, Indiei și Australiei din cauza datoriilor acumulate de guvernul SUA și reclamate de Congresul american

Biden a anulat întâlnirea cu liderii Japoniei, Indiei și Australiei din cauza datoriilor acumulate de guvernul SUA și reclamate de Congresul american
Sursa Foto: Hepta.ro / Abaca Press / Gripas Yuri/ABACA

Liderii Japoniei, Indiei, SUA și Australiei s-ar putea întâlni în schimb la reuniunea G7 de la Hiroshima, în acest weekend.

Nu se știe când va putea Biden să-și reprogrameze călătoria în Australia

Anthony Albanese, premierul Australiei, a confirmat că reuniunea Quad de la Sydney nu va avea loc, după ce președintele american Joe Biden și-a anulat vizita în Australia pentru a se ocupa de probleme interne.

La începutul dimineții de miercuri, Albanese încă mai spera că întâlnirea cu liderii Indiei și Japoniei ar putea avea loc cu un reprezentant de rang înalt din partea SUA, dar câteva ore mai târziu a confirmat că evenimentul a fost anulat.

În schimb, se așteaptă ca cele patru națiuni să aibă o întâlnire secundară în cadrul summitului G7 de la Hiroshima din acest weekend, la care vor participa în continuare toți cei patru lideri.

Deși nu a fost încă stabilită o întâlnire pentru summitul din Japonia, Albanese a declarat că este „oportun să discutăm”.

„Quadrupla este un organism important și vrem să ne asigurăm că are loc la nivel de conducere și vom avea această discuție în weekend”, a spus el.

Vizita lui Biden în Australia, cu o oprire istorică în Papua Noua Guinee confirmată în ultimele săptămâni, a fost așteptată de mult timp și ar fi inclus un discurs în fața parlamentului.

În schimb, Albanese va avea o întâlnire bilaterală cu Biden în Japonia și a fost invitat în SUA în cursul acestui an pentru o vizită de stat.

Amânarea, din cauza negocierilor ostile cu Congresul american, privind plafonul de îndatorare a guvernului, vine într-un moment delicat al angajamentului SUA în regiunea Pacificului.

Guvernul SUA a atins limita de împrumut, cunoscută sub numele de plafonul de îndatorare, marcând începutul a ceea ce pare a fi o luptă crâncenă pentru bugetul de stat și care amenință să înrăutățească o perspectivă economică deja precară.

Congresul american are capacitatea de a stabili o limită a sumei pe care guvernul SUA o poate împrumuta pentru a-și plăti cheltuielile. Această limită se numește plafonul de îndatorare, iar în prezent limita este de 31,4 miliarde de dolari. Împrumuturile ajută guvernul federal să plătească cheltuielile trecute în bugetele sale, cum ar fi plățile de securitate socială și Medicare și salariile membrilor serviciului militar american.

Dacă Congresul nu va crește suma pentru plafonul de îndatorare în următoarele luni, lucrurile se vor deteriora rapid în cazul economiei SUA, arată The Guardian.

În cazul în care guvernul federal nu-și plătește împrumuturile, investitorii și-ar putea pierde încrederea în dolarul american, ceea ce ar duce la slăbirea dolarului american.

Chiar dacă plafonul de îndatorare va fi majorat, o luptă prelungită pe această temă ar putea provoca în continuare daune financiare pe termen lung. În timpul unei bătălii deosebit de violente pe tema plafonului de îndatorare, în 2011, agenția de rating Standard & Poor a retrogradat ratingul de credit al guvernului SUA pentru prima dată în istorie, ceea ce a făcut ca, ulterior, să fie mai costisitor pentru guvernul SUA să împrumute bani.

Vizita lui Biden în Australia ar fi trebuit să contribuie la consolidarea interesului reînnoit al SUA în regiunea Indo-Pacific și să contribuie la calmarea preocupărilor regionale legate de acordul Aukus.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`