Bogdan Paraschiv, subsecretar de stat în Ministerul Familiei, a vorbit despre proiectul pentru prevenirea separării copilului de familie, marți, pe B1 TV, la „Actualitatea” cu Tudor Mușat, și a explicat că măsurile vin în sprijinul persoanelor vulnerabile, context în care i-a acuzat pe reprezentanții AUR că „produc panică” prin „minciunile” pe care le promovează.
Întrebat despre poziția AUR în privința proiectului, Bodan Paraschiv a afirmat: „Această lege din start vreau să vă spun că nu prevede niciunde că copiii vor fi luați din sânul familiilor. Toți acești deputați, senatori AUR au uitat că în România, din 2004, este Legea 272 privind protecția și drepturile copilului”.
„Vă dau niște date care ar trebui să îngrijoreze pe toată lumea, nu legea aceasta care vine tocmai pentru a preveni această separare de familie a copilului. La nivelul anului 2022, în luna decembrie, avem peste 42.000 de copii în sistemul de protecție al statului, 32.000 de copii beneficiind de servicii în cadrul familiei, adică asistenți maternali, rude sau familii, și peste 11.000 în spațiile de rezidențial public sau privat. Ce a adus aici? Iată că avem două cauze ale separării. Avem abuz și neglijare în rândul familiei, peste 40% din copiii care sunt acum instituționalizați au fost abuzați și neglijați de familie, și, între 26% sau 28%, sărăcie în cadrul familiei”, a continuat Bogdan Paraschiv.
„Iată că prin Legea 272 au fost întrepătrunse măsuri pentru protecția copilului și noi ceea ce facem prin acest PLx 145 este tocmai de a preveni astfel de cazuri, în care autoritatea locală să mai sune la DGASPC, din comoditate să nu găsească soluții pentru dezvoltarea copilului în sânul familiei. Îi dăm noi oportunitatea, chiar și prin finanțare, îi dăm oportunitatea de a găsi nevoi și măsuri care să îi ajute la dezvoltarea copilului într-un mod foarte, foarte bun și familial cu el”, a adăugat subsecretarul de stat.
El a acuzat AUR că produce „panică” prin „minciuni”.
„Cei de la AUR vor să pătrundă în comunitatea romă – și îmi asum ceea ce spun. Foarte multe fake news-uri pe care ei le au și mesaj pe care le au prin comunicatorii lor merg în comunitățile vulnerabile, pentru că acolo lumea se lasă foarte ușor influențată de astfel de știri, și prin astfel de minciuni produc panică”, susține Bogdan Paraschiv.
„Pentru aceste lucruri, ar trebui trași la răspundere, pentru panica creată în rândul acestor persoane vulnerabile care, din contră, ele ar trebui să beneficieze de aceste aspecte scrise în acest PLx 145, care conferă UAT-urilor posibilitatea de a-i sprijini și a-i ajuta în a-și dezvolta familia, prin oferirea de haine, hrană caldă pentru copii, rechizite, posibilitatea de a-și face teme într-un mediu foarte bun în cadrul acestor centre de zi”, a mai spus el.