Algele din Marea Neagră ar putea fi introduse în meniurile restaurantelor din țară. Solicitarea Comisiei Europene

Algele din Marea Neagră ar putea fi introduse în meniurile restaurantelor din țară. Solicitarea Comisiei Europene
Sursa Foto: Captură Videp

Se pare că în meniurile restaurantelor de la noi din țară ar putea fi introduse algele din Marea Neagră, asta după ce Comisia Europeană a cerut autorităților române să adopte cadrul legal prin care acestea să fie exploatate începând din vară, notează stirileprotv.ro.

Algele din Marea Neagră ar putea ajunge în farfurie

Există patru tipuri de alge marine comestibile care ar putea fi valorificate de pescari.

În prezent, România aruncă peste 20.000 de tone de alge marine în fiecare an, în vreme ce Bulgaria cultivă pentru consum 100.000 de tone.

Mai mult decât atât, algele de pe litoralul românesc reprezintă de multă vreme o problemă și nicidecum o resursă care poate fi valorificată. O cantitate alarmantă este adusă la țărm în timpul verii, cât și pe parcursul anului.

De-a lungul apei, algele marine brune, spaghete de mare sau salată de mare, se întind ca un covor verde pe câteva sute de metri.

Cu toate acestea, pentru a putea fi valorificate este necesar un cadru legal prin care să fie amenajate ferme marine în largul mării. În prezent, legislația din România permite concesionarea de luciu de apă doar pentru o perioadă de patru ani.

Potrivit pescarilor, pentru a beneficia de fondurile europene, titularii trebuie să dețină zona de cel puțin șapte ani.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`