Grevă generală în Educație, din 22 mai. „Există riscul să se dea peste cap examenele naționale. Vina nu e a noastră, ci a guvernanților” (VIDEO)

Grevă generală în Educație, din 22 mai. „Există riscul să se dea peste cap examenele naționale. Vina nu e a noastră, ci a guvernanților” (VIDEO)
Sursa foto: Fsli Romania / Facebook

Federațiile de sindicate din Educație au anunțat că intră în grevă generală din 22 mai, pe termen nelimitat. Aceasta va fi precedată de o grevă de avertisment care va avea loc miercuri, 17 mai. „Da, există riscul să se dea peste cap examenele naționale. Vina nu e a noastră, ci a guvernanților”, a declarat Simion Hăncescu, liderul FSLI.

Peste 70% dintre profesorii consultați în cadrul unui referendum au votat pentru declanșarea grevei generale, au spus liderii celor mai importante trei sindicate din învățământ, în cadrul unei conferințe de presă comune.

„După 5 luni de proteste, Guvernul, din păcate, a fost impasibil. Au fost doar promisiuni nepuse în practică. (…) E voința oamenilor de a declanșa conflictul de muncă și de a intra în grevă”, au spus aceștia.

Părinților li s-a recomandat să nu-i aducă pe copii la școală deoarece grevă înseamnă încetarea lucrului și nu se pun absențe și nu se predă.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater” anunțaseră conferința într-un comunicat cu titlul „Angajații din educație intră în grevă generală!”.

Sindicaliștii din Educație vorbesc despre greva generală

Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret”, a declarat că va exista și o grevă de avertisment, pe 17 mai, cu încetarea activității în intervalul 11:00 – 13:00.

„Nu mai putem accepta tergiversarea. Toți au pus mai presus de orice solidaritatea. Trebuie rezolvate problemele cu care se confrunta personalul auxiliar. Marșul a arătat că am redevenit o forță.

Nu mai putem accepta să fim umiliți, să se mențină un statut social care nu e pe măsura importantei acestei profesii”, a declarat Nistor.

El a transmis un mesaj și pentru cei care nu au fost la marș și care acum tac: „Tăcerea nu e în favoarea lor, ci a guvernanților”.

Simion Hăncescu, liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), a ținut să le transmită părinților că apelează „la această formă extremă de protest (…) nu doar pentru noi, ci și pentru sistemul de învățământ și pentru viitorul copiilor dvs”.

Iar elevilor le-a spus că protestul vizează „o finanțare corespunzătoare sistemul educațional și asigurarea unui viitor pentru voi aici, în țară”.

Hăncescu a cerut apoi ajutorul patronatelor, societății civile și multinaționalelor: „Știm cu toții că aveți nevoie de o resursă umană calificată”.

Sindicaliștii din Educație, critici pentru Iohannis

Anton Hadăr, lider al Federației Naționale Sindicale ”Alma Mater”, l-a criticat pe președintele Klaus Iohannis, care pretinde că are „România Educată” drept proiect de suflet.

„Așteptam să ne întâlnim ieri cu președintele. Ne-am întâlnit cu o consilieră a sa din domeniul Sănătății, nu cineva specializat în învățământ. Noi ne așteptam să fie președintele țării, care vorbește de ”România Educată”, dar nu a mai apărut public.

Cum să începi o carieră cu 2500 de lei?! Președintele întârzie să susțină educația, iar de proiectul ”România Educată” se va alege praful”, a declarat Anton Hadăr

El a mai susținut că azi „vin în Educație cei cu notele cele mai mici, care nu au locuri în altă parte”.

„Vom avea greve în multe universități. Cine a semnat pentru grevă, face grevă. (…) E posibil sa avem examene amânate sau anulate”, a mai precizat Hadăr.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie
21:22 - O țară din Europa a reintrodus serviciul militar obligatoriu. Cât timp vor dura stagiile militare
21:13 - Reacția lui Cristi Danileț, după ce judecătoarele au anulat condamnarea de 13 ani și 8 luni de închisoare a lui Mario Iorgulescu: “Nu am nicio îndoială că …”
20:57 - O fetiță de 11 ani din Neamț a fost bătută crunt de o vecină. Poliția nu a fost sesizată. Explicațiile părinților
20:48 - Un român pe jumătate chinez a dat lovitura cu o afacere în Toronto: „The Mămăliga Kitchen. Da, a fost un mare succes”
20:48 - Calcul: Câți bani a primit în plus un pensionar, care are o vechime de 26 de ani pe cartea de muncă. Lista completă cu majorările de care au beneficiat seniorii
20:26 - Daniel Dăianu (Consiliul Fiscal): Noua ţintă de deficit a Guvernului, de 6,9%, e cu mult mai mare decât cea asumată inițial. Dacă nu ar fi existat amnistia, acel 6,9% din PIB, ar fi însemnat 7,3 – 7,4%
20:26 - Cum pot vota cetățenii români, prin corespondență, la alegerile prezidențiale și parlamentare. Acesta este termenul-limită pentru înregistrare