În timp ce în unele state din SUA avortul a fost interzis, România încă permite avortul. Cu toate acestea, femeile care aleg să facă un avort se confruntă nu doar cu o suferință fizică, ci și cu judecata societății sau a celor cu convingeri religioase extrem de puternice. În spitalele de stat, cererea pentru avorturi a scăzut din cauza creșterii costurilor. Drept urmare, multe femei românce preferă să meargă la clinici private, unde condițiile sunt net superioare.
În România, avortul într-o clinică privată poate ajunge până la suma de 4.000 de lei. Ca urmare, un proiect de lege propune acordarea de avorturi gratuite victimelor violurilor, însă numai în spitalele private.
În plus, există trei județe în care nu există acces la avort la cerere, nici în cadrul sistemului public, nici în cel privat. Organizația Centrul FILIA a evidențiat faptul că, anul trecut, 80 de spitale din România au refuzat să efectueze avorturi din diverse motive, cum ar fi motive religioase, morale sau legate de pandemia de COVID-19.
Au fost cazuri în care spitalele au anunțat că oferă posibilitatea de a efectua avorturi la cerere fără anestezie, ceea ce reprezintă o formă de violență obstetrică ce afectează femeile vulnerabile. Aceste aspecte ridică preocupări serioase privind accesul la servicii de avort sigure și legale în România, precum și asupra respectării drepturilor femeilor în ceea ce privește sănătatea lor sexuală și reproductivă, potrivit Adevărul.ro.