Giorgia Meloni vrea să renunțe la republica parlamentară / Aceasta propune aplicarea unui sistem semi-prezidențial pe model francez, în Italia

Giorgia Meloni vrea să renunțe la republica parlamentară / Aceasta propune aplicarea unui sistem semi-prezidențial pe model francez, în Italia
Sursa foto: Getty Images

Giorgia Meloni intenționează să facă schimbări majore la arhitectura constituțională a Italiei și să renunțe la republica parlamentară în favoarea unui sistem de tip semi-prezidențial pe model francez, scrie Politico.

Giorgiei Meloni propune aplicarea unui sistem semi-prezidențial pe model francez

Instabilitatea politică accentuată din Italia, țara care a avut 68 de prim-miniștri în 77 de ani, dar și ambițiile politice ale unor lideri care au considerat că au prea puțină putere din poziția de prim-ministru, au dus, de-a lungul anilor la încercări de a schimba modelul de guvernare italian de tip parlamentar într-unul mai puțin predispus la instabilitate, scrie digi24.ro.

Într-o primă rundă de negocieri cu liderii opoziției italiene, marți, Meloni a propus ideea de a aplica în Italia un sistem semi-prezidențial pe model francez, susținând că poate să ducă la bun sfârșit o astfel de schimbare semnificativă.

Reacția opoziției

Așa cum era de așteptat, Meloni s-a lovit de o rezistență puternică din partea opoziției de centru-stânga, care se teme că o astfel de reformă ar concentra prea multă putere în mâinile unui singur personaj politic.

Fondatorii republicii italiene postbelice au avut tocmai acest lucru în minte atunci când au creat sistemul parlamentar, mai ales în condițiile în care țara tocmai depășise momentul dictaturii fasciste a lui Benito Mussolini. În ciuda opoziției, Meloni este convinsă că trebuie să meargă înainte cu planul de reformă constituțională despre care spune că ar oferi țării o mai mare stabilitate, mai multă responsabilizare democratică și italienilor șansa de a-și alege direct liderul.

„Instabilitatea a dăunat mult țării noastre, față de țări precum Franța sau Germania. Instabilitatea a produs slăbiciune economică și slăbirea relației dintre cetățeni și guvernele create prin acorduri în camere cu uși închise, fără ca aceștia să aibă vreun cuvânt de spus”, a spus prim-ministra guvernului italian.

Modelul francez i-a captivat pe politicienii italieni de-a lungul anilor – Silvio Berlusconi și alți predecesori ai săi au eșuat în încercările lor, însă Giorgia Meloni continuă să lupte pentru aplicarea acestui sistem semi-prezidențial.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`