Inflația pare să fi intrat pe un trend descendent, dar prețurile alimentelor cresc în continuare. Care sunt previziunile BNR

Inflația pare să fi intrat pe un trend descendent, dar prețurile alimentelor cresc în continuare. Care sunt previziunile BNR
Inquam Photos / Octav Ganea

Inflația pare să fi intrat pe un trend descendent, deși acest lucru nu se reflectă și când vine vorba de prețurile alimentelor. Astăzi, Institutul Naţional de Statistică ar trebui să publice datele oficiale despre inflație din luna aprilie. În martie, INS a anunțat că inflația a scăzut cu 14,53% de la 15,5%, cât a fost în februarie. Cu toate acestea, prețurile au continuat să crească. Mărfurile alimentare s-au scumpit cu peste 21%, cele nealimentare cu 11%, iar serviciile cu peste 10%. Banca Naţională a României a revizuit în scădere la 7% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează că abia la sfârşitul anului viitor ar putea ajunge la 4,2%, conform Observator news.

BNR estimează inflația în scădere la o cifră

BNR prevede inflația în scădere la o cifră în al treilea trimestru din acest an și încetinirea modestă a economiei. Menține dobânda-cheie la 7%.

Perspectiva continuării scăderii inflaţiei anuale pe o traiectorie aproape similară celei previzionate anterior, până la nivelul de o cifră în trimestrul al treilea (T3), în timp ce creşterea economiei încetineşte modest în T1 şi T2 din 2023 după creşterea peste aşteptări din T4/2022, iar creditarea şi-a mai temperat descreşterea, au determinat boardul BNR, condus de guvernatorul Mugur Isărescu, să menţină dobânda-cheie la 7% la cea de-a patra şedinţă de politică monetară din acest an, scrie ZF, potrivit Mediafax.

Rata anuală a inflației a scăzut în martie 2023

Analiștii au anticipat menținerea ratei-cheie la 7% și în luna mai, la fel ca în aprilie și februarie, după ce în ianuarie rata-cheie a fost majorată la 7%, după opt creșteri operate în 2022.

Rata anuală a inflației a coborât semnificativ în martie 2023. A scăzut de la 15,5%, cât era în februarie, la 14,5%, pe fondul diminuării prețurilor carburanților.

„Rata anuală a inflaţiei va continua probabil să scadă pe o traiectorie aproape similară celei previzionate anterior, coborând la nivelul de o cifră în T3/ 2023 şi în proximitatea intervalului ţintei la finele orizontului proiecţiei”, a transmis BNR.

Dobânzile mari sunt instrumentul băncilor centrale de a tempera inflația, dar înseamnă și un credit mai scump, consum încetinit și frânare a creșterii economice. Cele mai recente date indică o încetinire modestă a creșterii economiei în T1 și T2 și implică o ușoară decelerare a acesteia în primele trei luni din 2023 față de 2022, potrivit estimărilor BNR.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`