SUA și China au reluat contactele diplomatice la nivel înalt

SUA și China au reluat contactele diplomatice la nivel înalt
Xi Jinping (Foto: Hepta.ro / Zuma Press / Ding Lin) și Joe Biden (F: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA)

SUA și China au reluat contactele diplomatice la nivel înalt, semn de apropiere între cele două mari puteri, transmit Știrile Pro Tv.

Reluarea contactelor celor două state s-a petrecut în contextul unei întâlniri de la Viena a consilierului pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, şi cel mai înalt responsabil al diplomaţiei chineze, Wang Yi. Acesta este un semn de apropiere după tensiunile provocate de presupusul balon „spion” chinez care a survolat SUA la sfârșitul lunii ianuarie, consemnează agenţiile AFP şi EFE.

Potrivit unui comunicat emis de Casa Albă, Jake Sullivan şi Wang Yi au avut miercuri şi joi „discuţii sincere, substanţiale şi constructive”, în timp ce agenţia oficială chineză Xinhua a relatat despre discuţii menite „să ridice obstacolele” actuale în relaţiile sino-americane.
Tot Casa Albă a transmis că cei doi au discutat atât despre războiul din Ucraina, cât și despre chestiunile legate de Taiwan, fiind subiecte sensibile în relația bilaterală.

Care sunt motivele de îngrijorare cu privire la Ucraina și Taiwan

Washingtonul şi Bruxellesul, care ajută constant Ucraina, au avertizat de mai multe ori China să nu îi ofere ajutor Rusiei. Beijingul a asigurat că nu a livrat muniție niciunei țări implicate în conflict.
O altă îngrijorare a Washingtonului este Taiwanul, teritoriu revendicat de China. „Wang Yi a expus clar poziţia oficială a Chinei în chestiunea Taiwanului”, se arată în comunicatul Casei Albe.

Contactul la nivel înalt care a avut loc la viena vine după o perioadă de regres în relațiile dintre Washington şi Beijing și reprezintă eforturile ambelor țări de a menține „deschise” liniile de comunicare pentru a gestiona rivalitatea între cele două puteri, pentru a nu degenra într-un conflict deschis.

Este posibilă o întâlnire Biden- Jinping

Tensiunile dintre cele două țări au crescut în februarie, după situația cu balonul, despre care Washingtonul spunea că era unul chinez de „spionaj”, iar Beijingul spunea că era un balon meteo deviat de la traiectorie.

Luna trecută China a acuzat Statele Unite de „constrângere economică” şi „intimidare tehnologică”, referindu-se la măsurile administrației președintelui Joe Biden de a restrânge investițiile americane din China din sectorul tehnologic.
Întrevederea de la Viena poate naște speculații privind o posibilă întâlnire între Biden și Jinping. Întrebat miercuri despre acest subiect, preşedintele american a răspuns: „Sunt progrese. Va funcţiona”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`