Pacienții români așteaptă 918 zile pentru a avea acces la un medicament de ultimă generație, germanii 128 de zile: „Pleacă din țară ca să aibă acces la terapie”

Pacienții români așteaptă 918 zile pentru a avea acces la un medicament de ultimă generație, germanii 128 de zile: „Pleacă din țară ca să aibă acces la terapie”

Din 168 de medicamente inovatoare care au primit autorizație centralizată de punere pe piață în perioada 2018-2021, în România erau disponibile la 5 ianuarie 2023 doar 51 de medicamente, adică o rată de disponibilitate de 30%.

România, printre ultimele țări din Europa privind accesul la medicamente de ultimă generație

România se situează printre ultimele țări din Europa în ceea ce privește accesul la medicamente de ultimă generație: un nou medicament ajunge cel mai repede la pacienții din Germania, în 128 de zile, în comparație cu 918 zile în România. Media europeană este de 517 zile, de la obținerea autorizației de punere pe piață.

Din 168 de medicamente inovatoare care au primit autorizație centralizată de punere pe piață în perioada 2018-2021, în România erau disponibile la 5 ianuarie 2023 doar 51 de medicamente, adică o rată de disponibilitate de 30%.

Sursă foto: Dragoș Damian / Facebook

„Avem foarte mulți pacienți care au plecat din țară, încercând să își construiască o viață în altă parte tocmai pentru a avea acces la terapie la care nu aveau acces în România”, afirmă Rozalina Lăpădatu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune, pentru Hotnews.

Disparitățile persistă între Europa de Nord și de Vest, comparativ cu Europa de Sud și de Est

„Mai există o variantă, în care pacienții își cumpără medicamentele din Germania și din alte țări și și le administrează în România sau au familii și cunoștințe care le cumpără de acolo, dar cu costuri foarte mari – vorbim despre medicamente ale căror costuri de administrare sunt foarte mari, de la 5.000 de lei în sus.

Iar 5.000 e puțin, am avut o terapie la o boală rară care costă 350.000 de euro pe an”, adaugă Rozalina Lăpădatu.

Cifrele arată că, în medie, un nou medicament ajunge cel mai repede la pacienții din Germania – în 128 de zile, în comparație cu 918 zile în România și 1.351 de zile în Malta, iar media europeană este de 517 zile.

În Europa, rata medie de disponibilitate a medicamentelor în toate ariile terapeutice a scăzut la 47% – cu 2 puncte procentuale mai puțin față de cifrele de anul trecut.

Disparitățile persistă între Europa de Nord și de Vest, comparativ cu Europa de Sud și de Est- cu o variație medie a disponibilității de 80%.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
12:17 - MAE a emis o avertizare de călătorie în Bulgaria. Țara vecină se confruntă cu coduri meteo de vânt puternic și ninsori
12:02 - SUA se confruntă cu cel mai mare atac cibernetic din istorie. Pe cine consideră americanii vinovați
11:47 - Sondaj de opinie, în ajunul alegerilor prezidențiale: Luptă strânsă între Elena Lasconi și George Simion pentru intrarea în turul doi. Cei doi sunt cotați la 19%
11:34 - Cât a costat încoronarea regelui Charles al III-lea? Publicarea cifrelor a dus la critici privind sumele mult prea mari cheltuite
11:29 - Un avion Tarom care ar fi trebuit să aterizeze la Timişoara a ajuns la Cluj-Napoca / Judeţul Timiş se află sub avertizare cod portocaliu de vânt
11:17 - Zi decisivă pentru aderarea la Spațiul Schengen: Austria dă semne că va debloca aderarea deplină a Bulgariei şi României
10:50 - Aeronavele F-16 vor executa zboruri la înălţimi mici pe întreg teritoriul țării. Anunțul Forțelor Aeriene Române
10:26 - Reacția NATO după ce Rusia a lansat în Ucraina o rachetă balistică: „Nu va schimba determinarea aliaţilor NATO de a sprijini Ucraina”
10:25 - Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan: „Nu o să se desființeze oficii poștale și nu o să fie dați oameni afară” / „Până în momentul de față nu sunt încântat de modul în care s-a reușit implementarea programului de investiții de la Poșta Română” (VIDEO)
09:56 - Prime cât trei salarii pentru angajații ANAF care aduc mai mulți bani la stat