Pentru al patrulea an la rând, Polonia deține cel mai rău istoric din UE în privința drepturilor comunității LGBTQ+, urmată de România și Bulgaria, arată un studiu publicat joi de organizația de profil ILGA-Europe, potrivit Politico.
Cercetarea clasifică țările europene pe baza legilor și politicilor care vizează persoanele lesbiene, gay, bisexuale, transgender și intersexuale. Fiecare stat primește o notă, începând de la 0% (încălcare flagrantă a drepturilor omului) și până la 100% (egalitate deplină).
Precum în 2022, în fruntea clasamentului este Malta, cu un scor de 89%, urmată de Belgia și Danemarca, cu 76% fiecare. La polul opus sunt Polonia (15%), România (18%) și Bulgaria (20%).
„În ciuda atacurilor intense anti-LGBTI din mai multe țări, egalitatea încă avansează în întreaga Europă” prin adoptarea de „legislație pentru recunoașterea identității de gen”, susține ILGA-Europe într-un comunicat de presă.
Chiar și Polonia a obținut un scor cu 2% mai mare față de anul precedent. Creșterea este determinată de instanțele poloneze „care se asigură că nu sunt necesare intervenții chirurgicale pentru recunoașterea legală a genului, iar organismul de egalitate își extinde activitatea pentru a include persoanele intersexuale”, a declarat Katrin Hugendubel, director de advocacy la ILGA-Europe.
Dintr-o perspectivă non-UE, statele de pe continentul european în care este cel mai greu să fii LGBTI sunt Azerbaijan, Turcia, Rusia și Armenia.