Europarlamentarii au făcut joi un prim pas crucial către reglementarea la nivelul UE a ChatGPT și a altor sisteme de inteligență artificială pe care Bruxelles-ul speră să le pună în aplicare rapid, scrie france24.com.
Comisiile parlamentare pentru libertăți civile și protecția consumatorilor au votat cu o majoritate covârșitoare pentru un text de poziție care solicită restricții asupra modului în care AI poate fi utilizată în Europa, încurajând în același timp inovația în sector, scrie
Textul urmează să fie supus plenului luna viitoare pentru adoptare înainte de negocierile cu statele membre ale UE cu privire la o lege finală.
Parlamentarii au calificat votul de joi drept „istoric” și au sperat că va duce la „primele reguli din lume privind inteligența artificială”.
Textul lor preia liniile principale dintr-o propunere a Comisiei Europene făcută în urmă cu doi ani, dar sugerează adăugarea de interdicții privind supravegherea biometrică, recunoașterea emoțiilor și sistemele AI de poliție predictivă.
Acesta caută să pună sistemele AI generative, cum ar fi ChatGPT și Midjourney, într-o categorie care necesită măsuri speciale de transparență, cum ar fi notificările către utilizatori că rezultatul a fost realizat de o mașină, nu de un om.
Textul parlamentului caută, de asemenea, criterii suplimentare cu privire la ceea ce constituie un domeniu de aplicare a IA „cu risc ridicat”, ceea ce ar putea reduce domeniul de aplicare al respectivei desemnări.
Lista propusă de comisie acoperă AI în infrastructura critică, educație, resurse umane, ordine publică și managementul migrației.
Deputații europeni doresc însă să fie îndeplinit un prag suplimentar, care impune ca amenințările la adresa securității, sănătății sau drepturilor fundamentale să fie considerate a fi în joc.
CCIA, un grup de lobby al industriei europene care reprezintă marile companii de tehnologie, a declarat că, în timp ce „parlamentul a adus unele îmbunătățiri utile textului”, „abandonează structura bazată pe risc” .
„Cea mai bună modalitate prin care UE poate inspira alte jurisdicții este să se asigure că noua reglementare va permite, mai degrabă decât să împiedice, dezvoltarea de aplicații AI utile”, a declarat directorul de politici CCIA pentru Europa, Boniface de Champris.
Factorii politici din Europa și din alte regiuni ale lumii sunt din ce în ce mai preocupați de modul în care tehnologia poate fi folosită pentru falsuri, pentru a păcăli oamenii și a influența opinia publică și alegerile.
Acest lucru l-a determinat pe Elon Musk și pe unii cercetători să solicite un moratoriu până când cadrele legale vor ajunge din urmă.