Numărul rachetelor trase din Gaza spre Israel a ajuns la 270. Armata israeliană a ripostat lovind 50 de ținte despre care susține că ara aparține Jihadului Islamic

Numărul rachetelor trase din Gaza spre Israel a ajuns la 270. Armata israeliană a ripostat lovind 50 de ținte despre care susține că ara aparține Jihadului Islamic

Militanții palestinieni din Fâșia Gaza au tras 270 de rachete spre Israel, iar armata israeliană spune că a lovit 50 de ținte aparținând Jihadului Islamic, în cele mai intense lupte din ultimele nouă luni, anunță BBC.

Cinci persoane au fost ucise și 40 rănite în Gaza, spun medicii locali

Mai multe persoane au fost rănite în timp ce se grăbeau să ajungă la adăposturile din Israel, unde majoritatea rachetelor au fost interceptate sau au căzut în zone deschise.

Acest incident are loc la o zi după ce 15 palestinieni au fost uciși în urma atacurilor aeriene israeliene în Gaza, inclusiv trei lideri ai Jihadului Islamic.

Jihadul Islamic, care este a doua cea mai mare grupare militantă din Gaza, a jurat să răzbune moartea acestora.

Grupurile militante din Gaza, care este controlată de Hamas, au avertizat într-o declarație comună în urma escaladării de miercuri că „dacă Israelul își intensifică agresiunea, îl așteaptă zile negre”.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu le-a spus primarilor că este „pregătit pentru posibilitatea unei campanii extinse și a unor lovituri dure împotriva Gaza”.

Palestinienii au declarat că schimbul de focuri a început cu mai multe explozii puternice în sudul Fâșiei Gaza

Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au declarat că unul dintre atacurile sale aeriene ar fi vizat agenți ai Jihadului Islamic care se deplasau într-un vehicul către un lansator de rachete ascuns în zona Khan Younis.

Aproximativ o oră mai târziu, FDI a anunțat că a început să atace lansatoare de rachete subterane aparținând Jihadului Islamic pe întreg teritoriul, pentru a zădărnici atacurile planificate.

Presa palestiniană a raportat lovituri în orașul Gaza, în orașul nordic Bait Lahiya și în orașul sudic Rafah.

Ministerul palestinian al Sănătății din Gaza a declarat că un om a fost ucis în atacul inițial asupra Khan Younis.

Un alt bărbat a fost ucis în zona nordică Beit Hanoun, două persoane au fost ucise în Rafah, iar o a cincea persoană a fost ucisă în orașul Gaza, a adăugat acesta.

La scurt timp după aceea, militanții au început să lanseze rachete din Gaza, iar sirenele de rachete au răsunat în comunitățile din sudul Israelului.

Ulterior, au fost lansate rachete spre centrul Israelului, declanșând sirene în zona Tel Aviv, la 80 km de Gaza. Într-o înregistrare video filmată în Jaffa Veche, se puteau auzi explozii.

Oficialii israelieni au declarat că una dintre rachete a lovit o casă goală din orașul Sderot, care se află la doar 1 km de gardul din perimetrul Gaza. O altă rachetă a lovit acoperișul unei grădinițe din kibbutzul Nirim, la sud, dar nimeni nu a fost rănit.

Un spital din orașul Ashkelon a declarat că a tratat două persoane rănite în timp ce alergau spre un adăpost antiaerian și alte trei persoane pentru anxietate.

Un purtător de cuvânt al IDF a declarat că 205 din cele 270 de rachete și mortiere lansate din Gaza au trecut pe teritoriul israelian, în timp ce restul de 65 au căzut în interiorul Gaza.

Sistemul de apărare aeriană Iron Dome al Israelului a interceptat 62 de rachete, trei au lovit zone urbane din Israel, iar restul au căzut în zone deschise.

Purtătorul de cuvânt al FDI a mai spus că a efectuat lovituri asupra a 53 de locații aparținând Jihadului Islamic din Gaza, inclusiv lansatoare de rachete și mortiere.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`