Forțele armate ucrainene au luptat timp de aproape 15 luni cu o eficiență care au depășit așteptările aliaților occidentali, dar și ale lumii întregi.
Liderii de la Kiev încearcă acum să își tempereze așteptările, temându-se că rezultatele iminentei contraofensive ar putea să nu se ridice la nivelul așteptărilor, informează publicația americană Washington Post.
„Așteptările cu privire la contraofensiva noastră sunt supraevaluate în lume”, a transmis Oleksii Reznikov, ministrul ucrainean al apărării, săptămâna trecută.
„Majoritatea oamenilor așteaptă ceva uriaș”, a mai adăugat acesta, menționând că asta ar putea produce o „dezamăgire emoțională”.
Planurile pentru un contraatac folosind armamentul occidental obținut în ultimele luni ar putea fi cea mai importantă fază a războiului, ținând cont că Ucraina încearcă să elibereze cât mai multe teritorii ocupate, pentru a dovedi aliaților săi că merită sprijinul lor.
Cu toate acestea, de obicei, operațiunile militare ofensive necesită o superioritate copleșitoare și este dificil de prezis ce va realiza partea ucraineană, mai ales având în vedere acumularea puternică a forțelor rusești pe linia de aproximativ 1.500 de kilometri a frontului.
Potrivit liderului de la Kiev, ofensiva va începe imediat ce armele vor sosi. Chiar și așa, calendarul poate depinde și de vreme, deoarece solul de-a lungul frontului este neobișnuit de umed.
Mai mult, Reznikov a susținut că „prima formațiune de asalt” a Ucrainei este pregătită în proporție de peste 90% pentru a începe, însă unele trupe desemnate încă mai termină programele de pregătire în străinătate.
La urma urmei, publicația americană scrie că întrebarea pe care și-o pun ucrainenii și mulți dintre observatori este următoarea: Ce rezultat va fi suficient de promițător pentru a impresiona Occidentul, în special Washingtonul?
Se pare că un obiectiv important pentru Kiev, și poate primul semn de succes, ar fi secționarea așa-numitei punți terestre dintre Rusia continentală și Crimeea ocupată. Potrivit Washington Post, o asemenea manevră ar distruge liniile de aprovizionare vitale pentru trupele rusești din Zaporojie și ar izola bazele rusești din peninsulă.
Ucrainenii ar putea să își concentreze eforturile spre sud pentru a cuceri orașul Melitopol, pe care Rusia l-a identificat ca fiind capitala regiunii ocupate Zaporojie, și să avanseze pentru a rupe podul terestru către Crimeea.
Totodată, Kievul ar putea să atace chiar Crimeea, poate printr-o operațiune navală sau chiar cu debarcări pe plajă. Însă acest obiectiv pare puțin probabil. Imagini din satelit arată tranșee săpate de trupele rusești în vederea pregătirii unui atac.
Un alt scenariu posibil ar putea fi o ofensivă a părții ucrainene spre est prin orașul Bahmut, care se află de luni de zile sub un puternic atac rusesc, sau dinspre orașul Kupiansk, pentru a recuceri o parte din regiunea Luhansk.
Mai mult, este posibil ca partea ucraineană să atace pozițiile rusești dinspre orașul Vuhledar din sudul țării, spre Mariupolul ocupat.
Volodimir Zelenski a declarat că ar considera reocuparea oricărui teritoriu ucrainean ca fiind „un succes”. Și Reznikov este de aceeași părere, ofensiva nu numai că va elibera sate și orașe, ci „va tăia lanțurile logistice ale trupelor rusești” și „va reduce capacitatea lor ofensivă”.