Tiberiu Nițu, în presa străină: Corupția afectează, în primul rând, administrația publică, în ceea ce privește numirile cu dedicație ca urmare a influenței politice

Tiberiu Nițu, în presa străină: Corupția afectează, în primul rând, administrația publică, în ceea ce privește numirile cu dedicație ca urmare a influenței politice
Foto: specialarad.ro

Una dintre cele mai mari probleme ale societății românești este corupția care afectează, în primul rând, administrația publică, educația, sănătatea, poliția. Aceasta este părerea procurorului general al României, Tiberiu Nițu, exprimată într-un interviu pentru El Pais, citat fiind de Agerpres.

Nițu consideră că cele mai multe cazuri de corupție se regăsesc în „administrația publică. În special în ceea ce privește numirile cu dedicație ca urmare a influenței politice (exercitată de parlamentari, miniștri, șefi locali, primari); posturi (care sunt) în marea lor majoritate exclusiv politice. Dar și sectorul educației, sanitar sau poliția sunt afectate. În primele opt luni ale anului, de exemplu, au fost reținuți 50 de profesori, 22 de medici și 41 de polițiști acuzați de delicte care au legătură cu corupția”.

În ceea ce privește eradicarea corupției, în luna august 2015 au fost soluționate 1.469 de cazuri, dublu față de anul 2014.

Iar în 203 cazuri s-a dat și o sentință, în principiu condamnări care nu implică privări de libertate.

De altfel, procurorul general crede că problema corupție nu este una istorică, ci este vorba despre anii de comunism prin care a trecut țara.

„Comunismul a schimbat scala de valori sociale, în condițiile în care valorile morale și dezvoltarea unei conștiințe civice nu se aflau în prim plan. Un alt factor important pentru dezvoltarea (corupției) l-a reprezentat nivelul de trai, foarte scăzut, și dorința multora de a se îmbogăți rapid și prin orice mijloace.

În paralel, statul nu avea instituțiile și nici instrumentele necesare pentru a controla și a combate această stare de fapt.

Acum, aceste elemente există, (și există și) o societate democratică în care cetățenii au un mai mare nivel de educație civică”, a explicat Nițu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`