Un istoric susţine că a identificat podul pictat în fundalul celebrei picturi „Mona Lisa”

Un istoric susţine că a identificat podul pictat în fundalul celebrei picturi „Mona Lisa”
Sursa foto: Shutterstock

Un istoric a afirmat că podul pictat în fundalul celui mai faimos portret din lume – „Mona Lisa”, de Leonardo da Vinci aparține unui orăşel din Toscana, informează site-ul publicaţiei britanice The Guardian.

Un istoric susține că podul care apare în celebra pictură „Mona Lisa” se află în Italia

Istoricul italian Silvano Vinceti a declarat că nu are nicio îndoială că podul Romito di Laterina din provincia Arezzo este cel pe care Leonardo l-a pictat în peisajul rural din spatele enigmaticei „Mona Lisa”, ceea ce ar pune capăt unui mister care a alimentat nenumărate dispute de-a lungul anilor, potrivit Agerpres. 

Folosind documente istorice şi imagini realizate din dronă şi făcând comparaţii între pictură şi fotografii ale zonei, Vinceti este de părere că este vorba despre „podul etrusco-roman, Romito”.

Cel mai grăitor detaliu, le-a declarat el reporterilor de la Asociaţia presei străine din Roma, a fost numărul de arcuri: podul din tabloul lui Leonardo avea patru arcuri, la fel ca Romito. Ponte Buriano, pe de altă parte, are şase arcuri, în timp ce Ponte Bobbio are peste şase.

El a adăugat că tocmai în acea perioadă Leonardo se afla în zona Val d’Arno, mai întâi în serviciul lui Cesare Borgia, un cardinal din cea mai notorie familie nobilă din Italia renascentistă, şi apoi pentru Piero Soderini, un om de stat al Republicii Florenţa.

Teoria istoricului a provocat emoție în micul orășel

Simona Neri, primăriţa din Laterina, a declarat că teoria lui Vinceti a provocat multă emoţie în orăşelul având o populaţie de puţin peste 3.500 de locuitori.

În trecut, teoriile au identificat podul ca fiind Ponte Buriano, din apropiere de Laterina, precum şi Ponte Bobbio din oraşul Piacenza, aflat în nordul Italiei.

Vinceti a mai făcut şi alte afirmaţii despre „Mona Lisa” în trecut, inclusiv cea că Leonardo a folosit un model masculin şi unul feminin pentru portretul care se află în spatele unui geam antiglonţ la Muzeul Luvru din Paris.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:02 - Elevii și studenții vor beneficia de transport gratuit cu metroul. Metrorex a anunțat ce trebuie să facă beneficiarii până în 2025
21:53 - Cum ajută „Ora cu și pentru animale” la formarea copiilor. Ce presupune noul opțional propus de școlile din Ilfov
21:50 - Stelian Bujduveanu (PNL), despre posibila candidatură la Senat a lui Iohannis: „Toată problema a început de la PSD care una a spus în spatele ușilor închise, alta a făcut în realitate”
21:49 - Cristina Prună, după declarația președintelui României, cu privire la candidatura la Senat: Dacă ne uităm la Iohannis, parcă ne aducem aminte de Liviu Dragnea, cu OUG 13. Totuși, mai există și acea portiță, la AEP (VIDEO)
21:40 - Un pui de pinguin imperial a devenit o vedetă pe rețelele sociale. Cum a ajuns așa faimos
21:14 - Rareş Bogdan (PNL): PSD şi Ciolacu pun economia ţării în cel mai mare pericol de după criza din 2009
21:14 - Klaus Iohannis, prima reacție cu privire la candidatura la Senat: Nu am dorit o lege pentru mine. Voi avea grijă ca această lege să nu existe. Nu este posibil să se facă lege pentru o persoană (VIDEO)
21:06 - Greșeala uriașă pe care a comis-o echipa de campanie a lui Donald Trump. A confundat fosta republică sovietică Georgia cu statul cu același nume din SUA
21:06 - Ce s-a întâmplat cu Ghiță Ciobanul și ce meserie are acesta, de fapt. Cum arată acum viața personajului care a făcut furori în reclamele la telefonie
20:51 - Klaus Iohannis, despre portofoliul obținut de Roxana Mînzatu la Comisia Europene: „Cred că este mai bine să-l întrebați pe prim-ministru”