Percheziții la persoane bănuite de utilizarea și revânzarea substanțelor toxice, în special pentru coacerea prematură a legumelor

Percheziții la persoane bănuite de utilizarea și revânzarea substanțelor toxice, în special pentru coacerea prematură a legumelor
Sursa Foto: Captură Video

Mai mulți fermieri din Buzău au pus în vânzare legume stropite cu soluţii concentrate de până la 8 ori mai mari faţă de reglementările UE.  Se pare că acestea au ajuns inclusiv în hipermarketuri, la raft în categoria produselor BIO, notează Agerpres.

Percheziții la traficanți de substanțe chimice folosite la accelerarea coacerii legumelor

Trei persoane sunt cercetate după ce au pus în vânzare substanţe toxice folosite în scopul coacerii forţate a legumelor din solarii şi legume stropite cu amestecuri chimice, acestea ajungând în depozite en-gros care aveau contracte cu mai multe hypermarketuri, conform surselor aproapiate anchetei.

Inspectoratul Judeţean de Poliţie Buzău a transmis că au fost organizate mai multe percheziţii în judeţele Buzău şi Ilfov, în urma cărora au depistat în flagrant delict un bărbat care transporta 200 de sticle și 210 pungi cu substanțe toxice și produse de protecția plantelor neomologate provenite din Turcia.

„Poliţiştii Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase (AESP) din Buzău, cu sprijinul poliţiştilor din Giurgiu, au depistat în flagrant delict un bărbat, din Ilfov, în timp ce transporta 200 de sticle şi 210 pungi ce conţineau substanţe toxice şi produse de protecţia plantelor neomologate în România.

Din investigaţii, a reieşit că acestea ar fi fost introduse în ţară, ilegal, în urmă cu puţin timp. În urma activităţilor, au fost descoperite şi ridicate 204 kilograme şi 356 de litri de substanţe toxice şi de protecţia plantelor neomologate, din care 16 kilograme şi 58 de litri de produse, cu termenul de valabilitate expirat”, a declarat IPJ Buzău.

Persoanele bănuite, trei bărbați cu vârste cuprinse între 21 și 52 de ani, au fost aduse la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Buzău pentru continuarea cercetărilor.

„În cauză, se continuă cercetările pentru comiterea infracţiunilor de producerea, livrarea sau utilizarea îngrăşămintelor chimice, precum şi a oricăror produse de protecţie a plantelor neautorizate, pentru culturi destinate comercializării, trafic de produse sau substanţe toxice, contrabandă calificată și neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri, fapte prevăzute şi pedepsite de O.U.G. 195/2005 privind protecţia mediului şi Legea nr. 86/2006 privind Codul Vamal”, se arată într-un comunicat al IPJ Buzău.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`